IEDER MENS IS GELIJK

Search

Moederdag in de gevangenis, een pijnlijke realiteit voor veel Palestijnen

Facebook
Twitter
Email
Print

ⓒ Foto: Palestinian Eve Network

Terwijl moeders over de hele wereld moederdag vieren met hun kinderen, worden momenteel 32 vrouwen, waaronder 12 moeders gevangen gehouden in Israëlische gevangenissen (hier de meest recente cijfers). Ze zijn weggerukt van hun kinderen.

Moederdag is een dag om moeders te eren, in het Midden-Oosten wordt moederdag op 21 maart gevierd in België op 8 mei . Op deze dag bezoeken Palestijnen hun moeders en brengen ze cadeautjes zoals bloemen, chocolade en andere geschenken mee. Alhoewel elke moeder het verdient om in de bloemetjes gezet te worden, kan niet iedereen in Palestina dit doen.
Gevangenschap van ofwel de mama als één van de kinderen is een vaak voorkomende oorzaak in Palestina… Aangezien bijna de helft (40%) van alle volwassen Palestijnse mannen op een bepaald moment in hun leven gevangen zal zitten.

Fadwa Hamada is de moeder van Maryam, een kind uit Jeruzalem (zie foto). Fadwa werd opgesloten toen Maryam slechts vijf maanden oud was. Maryam kon nog geen enkele verjaardag met haar moeder vieren.
Fadwa is op 12 augustus 2017 veroordeeld tot tien jaar cel. Ze heeft vijf kinderen, de oudste is 11 jaar en Mariam is de jongste.

Haar man tweette: “De bloemen die Maryam vandaag aan haar moeder wou bezorgen, verwelkten in haar handen terwijl ze wachtte tot haar moeder naar de bezoekershal kwam. Ze werden van haar afgepakt door een andere gevangene. Toen veranderde Maryam’s gezicht, ze rende naar de deur vanwaar ze haar moeder wou omhelzen, maar de deur was op slot. Ze begon te roepen en te wenen en niemand begreep haar,” gaat hij verder. “Helaas kwam het bezoek ten einde zonder affectie, troost of reden! 

Israa Al-Jaabis, een 38-jarige Palestijnse moeder die een kind van 9 jaar heeft, begint aan haar 9e jaar in een Israëlische gevangenis. Israa werd gevangen genomen door de Israëlische bezettingsmacht nadat haar auto in brand vloog.

De Israëlische media berichtten over het incident als een geplande aanval op Israëlische soldaten, ook al zei de politie dat het om een typisch verkeersongeluk ging. Ze verloor acht vingers en had eerste, tweede en derdegraads verbrandingen op de helft van haar lichaam door het ongeval. Ze heeft ernstige littekens op haar gezicht en rug door de brandwonden. Ze is ernstig verminkt en een behandeling om haar lijden te verzachten, worden haar ontzegd. Ze heeft nog dagelijks enorm veel pijn door de infecties ten gevolge van haar verwondingen…
Een andere Palestijnse moeder, Khalida Jarrar, zat gevangen in Israël toen haar dochter stierf. Omdat ze de begrafenis niet mocht bijwonen, kon ze zelfs geen afscheid nemen van haar eigen dochter! (Meer info hier)

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be