IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israëls ‘vlaggenparade’: massale optocht van racisme en geweld

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestina Solidariteit vzw

Op zondag 29 mei vond in Oost-Jeruzalem de jaarlijkse vlaggenparade plaats, waarmee Israël de bezetting van het Palestijnse stadsdeel in 1967 viert. Ruim vijftigduizend extremistische Israëli’s, onder wie opvallend veel jongeren, namen dit jaar deel aan de mars. Dat aantal is aanzienlijk groter dan de verwachte zestienduizend deelnemers, en een tienvoud van het aantal deelnemers van vorig jaar.

De naam ‘vlaggenparade’ verdoezelt de ware aard van de mars. In werkelijkheid betreft het een publieke demonstratie van haat jegens de lokale Palestijnse bevolking, gekenmerkt door racistische en anti-Arabische leuzen. Het massaal gescandeerde ‘Dood aan de Arabieren!’ vulde net als vorig jaar de straten van Jeruzalem, evenals ‘Moge je dorp afbranden’, ‘Mohammed is dood’ en ‘[Het vluchtelingenkamp] Shuafat staat in brand’.

Tot de leuzen behoorde ook ‘Shireen is dood’, een verwijzing naar de recente moord op de prominente Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh door Israëlische troepen. De mars ging dit jaar gepaard met grootschalig geweld tegen de onder Israëlische bezetting levende Palestijnse bevolking. Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem werden door de Israëlische politie, aanwezig met drieduizend agenten, bestookt met rubberen kogels, door kolonisten in elkaar geslagen, en met pepperspray bespoten. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten tenminste 79 Palestijnen gewond, van wie er 28 in het ziekenhuis moesten worden behandeld.

De politie beschermde de Palestijnen niet, maar nam ook zelf deel aan het geweld. Op sociale media werden talloze beelden gedeeld van agenten die op Palestijnen inslaan en hen arresteren. Zo werd onder andere vastgelegd hoe politieagenten een jonge Palestijnse vrouw in elkaar slaan en geboeid afvoeren. In totaal arresteerden Israëlische troepen zo’n zestig mensen, in overgrote meerderheid Palestijnen.

Aan het eind van de mars richtten tientallen deelnemers hun agressie op huizen en auto’s in Sheikh Jarrah, de Palestijnse wijk van Oost-Jeruzalem die al jaren blootstaat aan intimidatie en geweld van Israëlische kolonisten en aan pogingen van kolonistenorganisaties om de wijk over te nemen en de rechtmatige bewoners te verdrijven.
Op Twitter gepubliceerde tonen video’s tonen hoe op de tempelberg, in strijd met de internationale afspraken, Israëlische vlaggen werden rondgedragen en Joodse gebedsrituelen plaatsvonden terwijl Palestijnen en journalisten de toegang werd ontzegd.

Terwijl de autoriteiten toestonden dat de straten van Palestijns Oost-Jeruzalem en zelfs de Al-Aqsa-moskee werden overspoeld door duizenden Israëlische vlaggen, werden Palestijnse vlaggen in beslag genomen.

Israël-Palestina in het kort – 30 mei 2022

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be