IEDER MENS IS GELIJK

Search

Journalist Shireen Abu Akleh doodgeschoten

Facebook
Twitter
Email
Print

© screenshot van de korte rapportage van Al Jazeera.

De prominente Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh is op 11 mei doodgeschoten tijdens een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp bij de Palestijnse stad Jenin op de bezette Westbank.
Shireen Abu Akleh was 25 jaar journalist bij Al Jazeera. Ze kwam uit Jeruzalem en werd gewaardeerd voor haar onbeperkte inzet om het verhaal van het verdrukte Palestijnse volk wereldkundig te maken. Ze weigerde nooit om een rapportage te maken.

Vroeg in de ochtend op 11 mei stuurde ze nog een email-bericht. Een kwartier later lag ze op de grond – getroffen door de kogel van een scherpschutter. Op haar kleding stond duidelijk dat ze van de pers was. Toen mensen haar te hulp schoten, bleef het schieten van Israël doorgaan. De journalisten die dichtbij stonden, zeiden dat het Israëlische kogels waren. ‘We stonden in een groep als journalisten. Toen gingen we vooruit. We waren gechoqueerd dat er met scherp op ons werd geschoten. We kwamen op een stuk grond waar we ons niet konden terugtrekken. Het was een rechte straat met een muur erlangs.’
En de scherpschutter was verderop. Al Jazeera concludeert dat het gaat om een doelgerichte liquidatie. De kogel raakte Shireen direct onder haar oor – haar meest kwetsbare plek.

De Israëlische regering creëerde gelijk verwarring met de suggestie dat het om een verdwaalde Palestijnse kogel zou kunnen gaan. Het feit dat de gezamenlijke verklaring van onafhankelijke journalisten door Israël niet eens in overweging wordt genomen is veelzeggend. Israël zaait altijd twijfel over het getuigenis van Palestijnse journalisten. Nader onderzoek wees uit dat de locatie waar gewapende Palestijnen waren, niet klopte met de suggestie van de Israëlische regering. Dat blijkt uit een gedetailleerde analyse van Bellingcat.

Israël heeft in eerste instantie beweerd dat het de zaak zou onderzoeken. In een later stadium is dit voornemen ingetrokken. De ervaring leert echter dat de aankondiging van een onderzoek nooit leidt tot een gerechtelijke veroordeling van betrokken Israëlische soldaten. De aankondiging van een onderzoek is een truc om tijd te winnen en de aandacht af te leiden.
Al Jazeera gaat wel de zaak documenteren en het bewijs voorleggen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het optreden van de Israëlische politie na het overlijden van Shireen was een schaamteloze vertoning. Men viel het familiehuis van Shireen binnen, verwijderde de Palestijnse vlag en gaf het bevel aan de rouwenden om de ‘patriottische muziek’ uit te zetten. Nog schokkender was het gewelddadige optreden van de politie bij de begrafenis. Men sloeg met wapenstokken op de verzamelde menigte en er werden granaten gegooid. De kist van Shireen viel bijna op de grond.
De beelden ervan kunt u terugvinden in de onderstaande link naar de korte reportage van Al Jazeera.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be