IEDER MENS IS GELIJK

Search

Kolonistengeweld, dat de staat goed uitkomt

Facebook
Twitter
Email
Print

© foto 2011 Palestina Solidariteit: winkelstraat Hebron die bestookt wordt met afval van kolonisten.

In de loop der jaren is er enorm veel documentatie aangelegd over geweld door kolonisten. Het gaat hierbij om: slaan, met stenen gooien, bedreigen, brandstichten op het land, vernielen van bomen en gewassen, stelen van gewassen, beschadigen van woningen en auto’s, afsluiten van wegen, schieten met scherp en soms ook moord. Boeren worden weggejaagd van hun land en waterbronnen. Drones worden ingezet om kuddes van Palestijnen uiteen te jagen.
Het is het beleid van de Israëlische regering om geen confrontatie aan te gaan met de kolonisten, hoewel de politie en het leger wel het recht hebben om kolonisten te arresteren. In plaats daarvan zet het leger zich in om Palestijnen van hun grond te verdrijven, bijvoorbeeld door een gebied te verklaren tot gesloten militaire zone, traangas en granaten af te schieten, en al dan niet met scherp te schieten. Soms werken soldaten actief mee met aanvallen van kolonisten.
Met klachten over gewelddadigheden van kolonisten wordt vaak niets gedaan. Zelden worden misdaden onderzocht. Over een periode van 15 jaar werd vastgesteld dat in 91% van de klachten niet leidt tot een officiële aanklacht.
Hoewel de regering dit nooit zal toegeven, is er dus feitelijk sprake van een samenwerking tussen kolonisten en het Israëlische leger.
Een enkel voorbeeld.
Hebron is een Palestijnse stad in het zuiden van de Westbank. Het is een Palestijnse stad met meer dan 200 000 inwoners. Er is een kleine extremistische joodse minderheid van ongeveer 1000, die huizen heeft afgepakt en tot doel heeft steeds meer ruimte op te eisen. Ze worden beschermd door Israëlische soldaten. Na de aanslag op een moskee door Baruch Goldstein in 1994 werd de Al-Shuhada straat, een belangrijke winkelstraat, afgesloten.
Hieronder slechts één getuigenis van hoe joodse extremisten gesteund door Israëlische soldaten nog steeds bezig zijn om Palestijnen het leven onmogelijk te maken.
‘Arafat Shaloudi vertelt:
“Op 25 februari 2022 hoorde ik hoe er met stenen naar onze winkels werd gegooid. De stenen kwamen van de Beit Romana nederzetting. Ik zag 30 kolonisten vanaf het dak stenen gooien. Er waren geen soldaten. Veel winkels liepen schade op. Er werden ook voorruiten van auto’s getroffen.
Een aantal Palestijnse jongeren begon stenen terug te gooien. Na een half uur kwamen tientallen soldaten aan. Ze gooiden met granaten, riepen dat we onze winkels moesten sluiten en begonnen onze koopwaar omver te schoppen.
De volgende dagen mochten wij onze winkels niet openen. Op zaterdag waren er bewoners en journalisten toen wij onze winkels wilden openen. Uiteindelijk werd ons toegestaan om zondag de winkels te openen.
Ik begrijp niet dat er geen soldaten waren toen het stenen gooien begon. Uiteraard hebben wij financieel verlies geleden. Ik heb zeven kinderen. Deze winkel is onze enige inkomstenbron.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli%E2%80%93Palestinian_conflict_in_Hebron

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be