IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Marteling in gevangenissen

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto : Screenshot B’Tselem ( https://www.youtube.com/watch?v=EUvEknHEALU)

Yazan a-Rajbi is 22 jaar. Hij komt uit de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem.
Op zondag 22 augustus 2021 ging ik naar het politiebureau omdat ik gedagvaard was. Ik werd direct gearresteerd en kreeg andere kleren. Ze lieten mij alleen in een cel. Men beschuldigde mij van het beschieten van voertuigen van de grenspolitie op 9. Maar ik was op die dag met mijn broer op bezoek bij een vriend. Om de beurt ondervroegen 12 ondervragers mij steeds over hetzelfde.

Ik zat met mijn handen geboeid op mijn rug en mijn benen geketend. Ik werd non stop ondervraagd. Ik werd niet geslagen, maar wel uitgescholden. Ik mocht niet naar het toilet gaan. Ik kon het niet meer houden en deed het in mijn broek. De ondervraging ging gewoon door. Pas helemaal aan het eind mocht ik mij verschonen.
Daarna werd ik opgesloten in een klein houten toilet met mijn hoofd tussen mijn knieën, mijn handen geboeid op mijn rug en mijn benen geketend. Na twee uur raakte ik buiten bewustzijn.

Daarna kwam er een nieuwe beschuldiging, dat ik geld had verzameld om vuurwerk te kopen als protest tegen de vernieling van een winkel. Op die dag was ik echter in Jaffa. Ik hield er echter mee op verklaringen af te leggen. Dat is een recht.
Daarop was ik drie dagen in een cel met collaborateurs, die bekentenissen van mij los probeerden te krijgen.
Vervolgens werd ik geblinddoekt en werd een riem om mijn nek vast aangetrokken. Ik dacht dat ik stikte. Uiteindelijk bekende ik dat ik twee stenen had gegooid bij de Al Aqsa Moskee. Ik kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden.
De periode van de ondervraging was zwaar. Ik was afgesloten van de wereld. Mijn hoofd, nek en bekken doen zeer vanwege de posities waarin zij mij zo lang geboeid hebben gehouden. Er waren dagen dat ik geen eten kreeg.

https://www.btselem.org/torture/20230523_painful_binding_isolation_and_deprivation_of_food_drink_and_toilet_access_in_isa_interrogation_system

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be