IEDER MENS IS GELIJK

Search

Israël veroordeelt hulpverlener Gaza tot twaalf jaar

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto, World Vision

Een Israëlische rechtbank heeft Muhammad Al-Halabi, een hulpverlener uit de Gazastrook, op 30 augustus veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. In juni werd Al-Halabi al schuldig bevonden aan onder meer lidmaatschap van een terroristische organisatie, het financieren van terroristische activiteiten, en het ‘doorgegeven van informatie aan de vijand’.

Al-Halabi werd zes jaar in voorarrest gehouden alvorens een Israëlische rechtbank na ruim 160 zittingen tot zijn veroordeling besloot. Gedurende die periode werd hij als ‘veiligheidsgevangene’ vastgehouden, mishandeld en gemarteld. Hem wachten nu nog zes jaar gevangenisstraf.

Het vonnis wordt wereldwijd bekritiseerd vanwege het gebrek aan geloofwaardig bewijs. Ook de EU-vertegenwoordiging in Jeruzalem stelde in een tweet dat geen sprake is geweest van een eerlijk proces:
Al-Halabi’s advocaat maakte bekend dat hij tegen het vonnis in beroep zal gaan bij het Israëlische Hooggerechtshof. Hij voegde eraan toe dat zijn cliënt verschillende schikkingsvoorstellen heeft afgewezen. Al-Halabi weigert principieel schuld te bekennen aan de niet-bewezen tenlastelegging.
Al-Halabi werd in 2016 door de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet opgepakt. Als directeur van de internationale christelijke hulporganisatie World Vision International in de Gazastrook zou hij tientallen miljoenen dollars hebben doorgesluisd naar Hamas.

Zowel Al-Halabi als World Vision ontkennen de beschuldigingen. Volgens World Vision is de misdaad waarvan Al-Halabi wordt verdacht zelfs onmogelijk. Het vermeende verduisterde bedrag van vijftig miljoen dollar is ruim twee keer zo hoog als het gehele operationele budget van het kantoor in de Gazastrook in de tien jaar voor Al-Halabi’s arrestatie.

World Vision gaf daarnaast het accountantskantoor Deloitte en advocatenkantoor DLA Piper opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische beschuldigingen. Die bekeken 280 duizend e-mails, interviewden zeventig betrokkenen en controleerden elke bestede cent over een periode van vijf jaar.
In juli 2017 concludeerden zij dat er geen enkel bewijs bestaat voor de door Israël gesuggereerde verduistering van fondsen. Sterker nog, uit het onderzoek bleek dat Al-Halabi zich actief had ingezet om te voorkomen dat geld in handen van Hamas zou vallen. Ook de Australische regering, die bijna een kwart bijdroeg aan het budget van World Vision in de Gazastrook, stelde een onderzoek in en kwam tot dezelfde conclusie.

Een groot deel van het door de Israëlische aanklagers aangedragen bewijs tegen Al-Halabi is geheim. Ondanks jarenlang aandringen van onder meer mensenrechtenorganisaties en de VN om de beschuldigingen tegen Al-Halabi te substantiëren, heeft Israël dat structureel nagelaten.
De Israëlische rechters lijken zich volledig te hebben gebaseerd op een vermeende bekentenis die Al-Halabi in de gevangenis zou hebben gedaan tegenover een Israëlische mol. Die legde daarover in het geheim een verklaring af aan de Israëlische autoriteiten.

De zaak tegen Al-Halabi is exemplarisch voor de wijze waarop Israël – op grond van geheim bewijs en in strijd met onderzoeken en oordelen van deskundige derde partijen – Palestijnen arresteert, opsluit en veroordeelt. De beschuldigde Palestijnen en hun advocaten krijgen het bewijs niet te zien, en kunnen zich er daarom niet juridisch tegen verweren.
World vision verklaart: De arrestatie, het zesjarige proces, het onrechtvaardige vonnis en de strafmaat zijn emblematisch voor de acties die humanitair werk in de Gazastrook en op de Westbank belemmeren.

Info: 

https://rightsforum.org/israel-veroordeelt-hulpverlener-gaza-tot-twaalf-jaar-op-grond-van-geheim-bewijs/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be