IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israëlische inval in kantoren mensenrechtenorganisaties

Facebook
Twitter
Email
Print

Israëlische bezettingstroepen vielen op 18 augustus de kantoren van zeven organisaties in Ramallah binnen. Ze verzegelden de toegang en lieten formulieren achter waarop staat dat de organisaties op militair bevel gesloten zijn. Bij sommige organisaties namen zij documenten en andere eigendommen mee, van andere werd het kantoor goeddeels vernield.

De getroffen organisaties zijn Addameer, Al-Haq, Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International-Palestine (DCI-P), de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), de Union of Palestinian Women Committees (UPWC) en de Union of Health Work Committees (UHWC). De eerste zes werden afgelopen oktober door Israëls minister van Defensie Benny Gantz op de nationale terrorismelijst geplaatst. De zevende organisatie belandde al in 2020 op die lijst.

Volgens Israël zijn de organisaties onderdeel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een linkse politieke partij en verzetsorganisatie met een gewapende vleugel die in Israël, de VS en de EU op terrorismelijsten staat. Hun werkzaamheden zouden een dekmantel zijn voor activiteiten ten behoeve van de PFLP. De subsidies die zij van Europese landen en andere donoren ontvangen, zouden naar de PFLP worden doorgesluisd.

De organisaties zijn alle gevestigd in door Israël bezet Palestijns gebied. Met hun werkzaamheden bieden zij de onder bezetting lijdende Palestijnse bevolking essentiële steun. Bovendien voorzagen enkele van hen het Internationaal Strafhof van materiaal voor het onderzoek naar mogelijke Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden, een onderzoek dat door Israël op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt. Van meet af aan was duidelijk dat Israël, door de organisaties als ‘terroristen’ te criminaliseren, de weg plaveide om ze te kunnen oprollen.

Ondanks twee aan Europese regeringen ter hand gestelde dossiers met ‘bewijsmateriaal’ is Israël er niet in geslaagd zijn beschuldigingen te onderbouwen. De geheime dossiers, bedoeld om Europese donoren te overtuigen hun subsidiëring van de organisaties te staken, lekten uit en bleken niets om het lijf te hebben.
De Israëlische advocaat Michael Sfard, die een van de zeven organisaties (Al-Haq) juridisch bijstaat, hekelde de sluiting als een ‘verachtelijke daad van de minister van Defensie, bedoeld om het onderzoek van het Internationaal Strafhof te dwarsbomen waarin hij misschien zelf een verdachte is’. Volgens Sfard gedraagt Gantz zich ‘als de laatste van de dictators die met de macht van het geweer optreden tegen prominente mensenrechtenverdedigers’.

Bron: 

https://rightsforum.org/israel-sluit-kantoren-van-zeven-palestijnse-maatschappelijke-organisaties/ 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be