IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Vlaams parlement, voorstel tot resolutie

Facebook
Twitter
Email
Print

Vraag naar het onderzoeken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Palestina, (en elders ter wereld)
Jos Dā€™Haese en Kim De Witte (PVDA) dienden op 13 juli in het Vlaams parlement een resolutie in waarin zij bepleiten dat het onderzoeken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid overal ter wereld een evidentie zou moeten zijn.

Zij verwijzen daarbij o.a. naar de Russische oorlogsmisdaden begaan in OekraĆÆne, met de vraag deze te laten onderzoeken door het Internationaal Strafhof, de Verenigde Naties en/of de OVSE. In hun voorstel tot resolutie benadrukken zij ook dat een beleid dat met twee maten en gewichten meet en enkel oorlogsmisdaden onderzoekt indien die niet door eigen bondgenoten begaan werden, geen enkele geloofwaardigheid heeft, en de indruk geeft dat mensenrechten enkel gebruikt worden ten voordele van andere belangen.

Om die reden vragen zij ook aandacht voor de Saoedische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Jemen, de mogelijke oorlogsmisdaden begaan door Britse troepen in Afghanistan en de oorlogsmisdaden door Israƫl in Palestina. Voor Palestina benadrukken zij dat de situatie voor de bevolking desastreus is als gevolg van de illegale en koloniale bezetting door Israƫl, en verwijzen zij naar de moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh, eveneens door Israƫl. Zij pleiten ervoor om het Internationaal Strafhof, de Verenigde Naties en/of de OVSE een verder onderzoek te laten instellen voor mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Palestina.

De resolutie vraagt ook dat de Vlaamse regering een ernstig en onafhankelijk onderzoek eist naar alle mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid overal ter wereld.

Bron:Ā https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1862439

Amendement bij resolutie

Amendement i.v.m. Palestina en Jemen bij resolutie over het onderzoeken van oorlogsmisdaden in OekraĆÆne

Jos Dā€™Haese en Kim De Witte (PVDA) dienden eveneens een amendement in bij een resolutie over oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in OekraĆÆne, begaan door het Russische leger. Ook hier gebruikten zij het argument dat een beleid dat enkel oorlogsmisdaden veroordeelt en vervolgt als die niet door de eigen bondgenoten begaan werden, geen enkele geloofwaardigheid heeft, en vroegen zij daarom ook de alle oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, in Jemen en Palestina, begaan door ā€˜bondgenotenā€™ IsraĆ«l en Saoedi-ArabiĆ« diepgaand te onderzoeken. In hun amendement pleitten zij ook voor een onderzoek naar de jarenlange illegale en koloniale bezetting van Palestina door IsraĆ«l, met gebruik van geweld zoals beschreven in resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad van 23 december 2016.

Bron:Ā https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1862388

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be