IEDER MENS IS GELIJK

Search

De dubbelzinnige houding van Josep Borell

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

47 Leden van het Europees Parlement hebben de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid Josep Borell en de Europese lidstaten opgeroepen om de bijeenkomst van de EU-Israël Associatieraad (die inmiddels op 3 oktober heeft plaatsgevonden) af te zeggen.
‘We zijn ontstemd om de aankondiging te lezen om deze raad nieuw leven in te blazen. Deze beslissing is genomen op het moment dat op grote schaal Palestijnen in Masafer Yatta van hun land worden verdreven. Verder doemt het E1 nederzettingenplan op, terwijl de EU dit altijd als een rode lijn heeft opgevat.’
‘Voorbijgaan aan de aansprakelijkheid van Israël hierin, is een erg gevaarlijke stap. Een regering die 5 miljoen mensen onderwerpt in bezet gebied, die kinderen vervolgt in militaire rechtbanken, die mensenrechtenorganisaties vervolgt onder het mom van terrorismebestrijding, kan geen onvoorwaardelijke partner zijn van de EU.’
‘De EU moet een regering niet belonen bij het voortzetten van een beleid van annexatie en vervolging, dat door het internationaal recht en honderden VN-resoluties wordt verworpen. Deze medeplichtigheid moet stoppen.’
Klare taal. In een verklaring van 9 oktober kijkt Josep Borell terug op de bijeenkomst van 3 oktober. Het is een interessante verklaring.
Hij zegt dat er een hechte band (very close) is tussen Israël en de EU. De EU is voor Israël de belangrijkste handelspartner. Israël heeft op een indrukwekkende manier deelgenomen (en geprofiteerd, red.) aan het Horizon-onderzoeksprogramma van de EU. En in een recente overeenkomst (die Gaza met gasvoorraden buiten spel zet en zelfs berooft, red.) komt er Israëlisch gas naar de landen van de EU. De EU strijdt tegen antisemitisme en terrorisme. ‘De relatie tussen de EU en Israël is solide en erg constructief’.
Maar er is een ‘overduidelijk gebrek aan vooruitgang in het Israëlisch-Palestijns conflict’. ‘Miljoenen Palestijnen blijven leven onder een bezetting op steeds minder land, die een tweestatenoplossing steeds meer onmogelijk maakt. Miljoenen zijn vluchtelingen. Tegelijk leven miljoenen Israëli’s in angst voor een terroristische aanval’.
‘De EU heeft een aantal moeilijke kwesties aan de orde gebracht zoals de afsluiting van Gaza, de voortgezette bouw van nieuwe nederzettingen in de Westbank en Oost-Jeruzalem, het geweld van kolonisten dat onbestraft blijft, de verdrijving van talrijke Palestijnen uit een zogenaamde ‘gevechtszone’, de vele slachtoffers, met name kinderen, de vernieling van gebouwen die de EU heeft gefinancierd, de administratieve detenties en het brandmerken van mensenrechtenorganisaties als terroristisch. Deze zaken zijn moeilijk te begrijpen voor de EU en andere goede vrienden van Israël. Dit moeten wij openlijk bespreken’.
De verklaring van Borell is een nieuwe illustratie van de dubbelzinnige houding van de EU tegenover Israël om niet te zeggen: de spagaat. We zeggen het nog maar een keer: deze opstelling heeft in bijna dertig jaar tijd sinds de Oslo-akkoorden niets opgeleverd. Het is allemaal alleen maar erger geworden: het geweld, het racisme in de Israëlische politiek, de onteigeningen, de wreedheden in de gevangenissen, de straffeloosheid van kolonisten en militairen en de steeds grotere inperking van het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Spreken over de tweestatenoplossing is inmiddels een vorm van dagdromerij en politieke zelfmisleiding.
Autoritaire regimes krijg je niet op de knieën met beleefde diplomatie. Zolang grootschalige mensenrechtenschendingen doorgaan, moet Israël uit de Horizon-programma’s worden geweerd. Het handelsverdrag met Israël moet stopgezet worden. Er zijn in korte tijd drie gedocumenteerde rapporten verschenen waarin de conclusie getrokken wordt dat Israël een apartheidsstaat is. Zolang dat zo is, kunnen wij Israël niet een bevriende natie noemen.

https://www.eccpalestine.org/cancel-the-eu-israel-association-council-meeting-a-group-of-meps-say/

https://www.eeas.europa.eu/eeas/eu-israel-association-council-discussed-difficult-path-peace-region_en

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be