IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Duitse joodse organisatie klaagt Israëlische leiders aan

Facebook
Twitter
Email
Print

©Foto: Jewish Voice for Peace, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

De Duitse organisatie ‘Jüdische Stimme’ dient in Duitsland een strafklacht in tegen de Israëlische premier Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz. Zij worden beschuldigd van onder hun leiding begane oorlogsmisdaden in de Gazastrook.
De aanklacht betreft de driedaagse Israëlische aanval op de Gazastrook van 5 tot en met 7 augustus jl. Daarbij vielen volgens de Duitse organisatie aan Palestijnse zijde 38 doden, vrijwel allemaal burgers, onder wie 18 kinderen en vier vrouwen. Daarnaast raakten 360 mensen gewond. Volgens VN-cijfers lag het aantal Palestijnse doden op 48.
Oorlogsmisdaden
De verrassingsaanval was volgens Israël legitiem als preventieve actie tegen een ‘acute dreiging’ van de Palestijnse verzetsorganisatie Islamitische Jihad (PIJ). De talloze Palestijnse burgerslachtoffers en de verwoesting van civiele infrastructuur moeten daarbij worden beschouwd als prijs voor Israëls ‘zelfverdediging’ – aldus Israël. In de westerse media en politiek werd dat standpunt vertaald met de klassieke mantra dat ‘Israël het recht heeft zich te verdedigen’.
Maar van zelfverdediging was volgens The Rights Forum helemaal geen sprake. En van een acute dreiging evenmin. De ‘indicatie’ dat Islamitische Jihad met een antitankwapen op een bus zou schieten, vormt geen enkele legitimatie om met tanks en gevechtsvliegtuigen op een opgesloten en opeengepakte burgerbevolking te schieten. Aanvaarding van de Israëlische redenering zet de deur open voor ‘opzettelijke bloedbaden’, schrijft Jüdische Stimme ter onderbouwing van de aangifte tegen Lapid en Gantz.
Volgens de joodse organisatie heeft Israël zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Jüdische Stimme eist gevolgen voor de twee mannen die verantwoordelijk zijn voor dit lijden en beroept zich hiervoor op de universele jurisdictie van Duitse gerechtshoven ten aanzien van deze categorie misdaden. Hierbij speelt de kans op recidive mee die op honderd procent moet worden geschat, getuige de door Lapid en Gantz geuite dreigementen. Gantz kondigde de trend als volgt aan: ‘Ook in de toekomst zal Israël zo nodig preventieve aanvallen uitvoeren om zijn bevolking, soevereiniteit en infrastructuur te verdedigen. Van Teheran tot Khan Yunis [Gaza].‘
Gantz koestert een bloedig trackrecord. Als stafchef van het Israëlische leger was hij medeverantwoordelijk voor onder meer de 51-daagse militaire campagne in de Gazastrook in de zomer van 2014. Daarbij kwamen 2251 Palestijnen om, waaronder 1462 burgers en 551 kinderen. De aanval op Gaza is onderdeel van een officieel onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de bezette Palestijnse gebieden, waartoe het Internationaal Strafhof in maart 2021 besloot.

Jüdische Stimme ontving in 2019 de Vredesprijs van de stad Göttingen. Drie maanden later kwam de gerespecteerde organisatie weer in het nieuws toen haar bankrekening door de bank werd opgezegd vanwege ‘solidariteit met de Palestijnse BDS-beweging’. Het was voor het eerst sinds het naziregime dat een joodse organisatie in Duitsland zijn bankrekening werd ontnomen.
Daaraan ging een keiharde gecoördineerde laster- en intimidatiecampagne van de internationale Israël-lobby vooraf die de bank uiteindelijk dwong zijn joodse klant af te stoten. Wereldwijd liggen joodse organisaties die op grond van hun overtuiging en identiteit opkomen voor Palestijnse rechten onder vuur van Israël en zijn lobby. Jüdische Stimme laat zich echter niet intimideren en blijft zijn joodse waarden trouw:
‘Als joodse organisatie verdedigen wij universele mensenrechten. Zoals vele andere joodse organisaties houden wij vol dat Israël geen joden vertegenwoordigt. Israël is evengoed schuldig aan oorlogsmisdaden als andere landen.’

https://rightsforum.org/duitse-joodse-organisatie-klaagt-israelische-leiders-lapid-en-gantz-aan/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be