IEDER MENS IS GELIJK

Search

Belgische banken investeren miljarden in bedrijven betrokken bij Palestijnse mensenrechtenschending

Facebook
Twitter
Email
Print

©Foto: Palestina Solidariteit vzw, illegale Israëlische kolonie in Palestijns gebied.
Artikel overgenomen van 11.11.11. (Palestina Solidariteit is partner van 11.11.11.)

Belgische banken investeren voor tientallen miljarden dollars in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenindustrie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de internationale Don’t Buy into Occupation (DBIO) coalitie. BNP Paribas is daarbij de slechtste leerling van de klas. 11.11.11 en FairFin, die deel uitmaken van deze coalitie, roepen de banken en de federale regering op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Meer dan 280 miljard dollar voor bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen.

Het tweede DBIO rapport toont aan dat maar liefst 725 Europese financiële instellingen, waaronder banken, vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, financiële relaties hebben met 50 bedrijven die actief zijn in Israëlische nederzettingen. Financiële relaties die samen goed zijn voor een totaalsom van maar liefst 286.9 miljard dollar.
Nochtans zijn de bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen oorlogsmisdaden onder internationaal recht, en maken ze elke vorm van duurzame ontwikkeling in bezet Palestijns gebied onmogelijk. Zo worden Palestijnse huizen vernield, is de toegang tot water afgesloten en wordt de bevolking voortdurend gecontroleerd. Nederzettingen dragen zo bij aan talloze mensenrechtenschendingen, en vormen de basis van het Israëlische apartheidsregime in bezet Palestijns gebied.

Belgische banken in het vizier.

Maar dat weerhoudt ook Belgische banken niet om tientallen miljarden te investeren in bedrijven actief in deze illegale nederzettingen. BNP Paribas voert de lijst aan van grootste Europese financierders van dergelijke bedrijven, met financiële relaties ter waarde van 28,102 miljard dollar. De Frans-Belgische bank investeert onder meer in bedrijven die:
• Apparatuur en onderdelen leveren om Palestijnse burgers te bespioneren
• Een cruciale rol spelen in de bouw van nederzettingen
• Machines leveren voor de sloop van Palestijnse huizen
• Wapens leveren aan het Israëlische leger

Maar ook staatsbank Belfius financiert voor 227 miljoen dollar bedrijven die actief betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied. Net zoals KBC (1,372 miljard dollar), ING (7,068 miljard dollar), AXA (967 miljoen dollar), Delen Private Bank (540 miljoen dollar) en Bank Degroof Petercam (421 miljoen dollar).

‘Verschillende Belgische banken behoren tot de slechtste leerlingen van de Europese klas. Ze investeren miljarden dollars in bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van illegale nederzettingen, sloop van Palestijnse huizen, bespioneren van Palestijnse burgers en wapenleveringen aan het Israëlische leger. We roepen individuele burgers dan ook op hun eigen bank duidelijk te maken dat ze dit niet langer pikken.’
Jozef Vandermeulen, Fairfin

Hoe moet het verder?

Het DBIO-rapport komt met een reeks van 24 aanbevelingen voor financiële instellingen, bedrijven, Europese regeringen en lokale besturen. Eén ervan roept de genoemde banken op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Volgens internationale richtlijnen moeten financiële instellingen en beleggers er namelijk voor zorgen dat de bedrijven waarin zij investeren niet betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Ze moeten in gesprek gaan met deze bedrijven en als dat niets oplevert hun investeringen stopzetten. “Na de Russische inval in Oekraïne trokken financiële instellingen zich masaal terug uit Russische investeringen. Waarom gebeurt dan niet hetzelfde in bezet Palestijns gebied?”, concludeert Willem Staes, expert Midden-Oosten bij 11.11.11.
En ook politieke druk is nodig. “De Belgische staat is eigenaar van Belfius en de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Ze beschikt dus over heel wat hefbomen om deze banken tot de orde te roepen. We roepen de federale regering dan ook op om de komende weken en maanden concrete actie te ondernemen.”, besluit directeur van 11.11.11 Els Hertogen. Minister van Economie Dermagne kondigde eerder al aan dat hij sancties wil opleggen aan Belgische instellingen die “economische en/of commerciële en/of financiële betrekkingen onderhouden” met bedrijven actief in de Israëlische nederzettingenindustrie.
Ten slotte is ook druk van onderuit broodnodig. 11.11.11, Fairfin en andere DBIO-partners roepen Belgische burgers daarom massaal op om een klachtenbrief naar hun eigen bank te sturen en erop aan te dringen de Israëlische bezetting niet te financieren.
Wil jij ook niet langer dat jouw bank investeert in bedrijven die betrokken zijn bij Palestijnse mensenrechtenschendingen?

Stuur een klachten brief ! 

‘De Belgische staat is eigenaar van Belfius en de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Ze beschikt dus over heel wat hefbomen om deze banken tot de orde te roepen. We roepen de federale regering dan ook op om de komende weken en maanden concrete actie te ondernemen.’
Els Hertogen, directeur 11.11.11

 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be