IEDER MENS IS GELIJK

Search

Israëlische lastercampagne tegen VN-rapporteur Francesca Albanese

Facebook
Twitter
Email
Print

© screenshot Youtube, 24 december 2022

Bijna honderd internationale organisaties (waaronder Palestina Solidariteit) veroordelen de lastercampagne van de Israëlische regering tegen Speciaal VN-Rapporteur Francesca Albanese. Hieronder een ingekorte versie van hun verklaring.

Op 14 december 2022 maakte de Israëlische vertegenwoordiging in Genève op een bijeenkomst van de VN, Francesca Albanese zwart. Zij is de Speciale VN-Rapporteur voor Mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden. De bedoeling van deze aanval is haar mandaat dat ze gekregen heeft te ondermijnen en tegen te werken. Zonder enige grond werd ze beschuldigd van antisemitisme.

Onze organisaties waarschuwen voor het patroon in deze Israëlische opstelling die tot doel heeft iedere vorm van kritiek op de Israëlische bezetting het zwijgen op te leggen. Deze pogingen om de Speciale VN-Rapporteur in diskrediet te brengen roepen veel vragen op, omdat het doel van deze VN instituties nu juist is om bedreigde gemeenschappen te beschermen, openheid van zaken te verschaffen en schenders van mensenrechten ter verantwoording te roepen.

Nota Bene: Israël heeft een staat van dienst in het ontduiken van VN-resoluties en het tegenwerken van speciale VN-procedures, dit in tegenspraak met de verplichtingen die het heeft onder het VN-Handvest. De vorige Speciale VN-Rapporteur werd doorlopend de toegang tot de bezette gebieden geweigerd. Hetzelfde geldt voor de Speciale Rapporteur Richard Falk. De speciale Rapporteur Wibisono heeft destijds zijn functie neergelegd omdat hij bij al zijn inspanningen gedwarsboomd werd door Israël.
In 2020 werden 15 stafleden van de VN het land uit gezet.

Er is een direct verband tussen het patroon van persoonlijke aanvallen op VN-experts en Israëls bedoeling om de gewelddadige bezetting en de annexaties van Palestijns gebied voort te zetten. Israël heeft fundamenteel discriminerende wetten en doet alles om de greep op de bezette gebieden te behouden en straffeloos te blijven bij ernstige schendingen van internationaal recht.
Wij steunen Francesca Albanese in haar onvermoeibare inspanningen om mensenrechten te verdedigen. En we roepen staten op om deze politiek gemotiveerde aanval op het mandaat van de Speciale Rapporteur sterk te veroordelen.

https://rightsforum.org/brede-veroordeling-van-israels-lastercampagne-tegen-vn-rapporteur-albanese/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be