IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Een Palestijnse burger gedood en tientallen huizen, voertuigen en eigendommen van burgers in brand gestoken bij terreuraanslagen van Israëlische kolonisten in Nablus.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: PCHR (Palestinian Centre For Human Rights)

Op zondagmiddag 26 februari 2023, terwijl delegaties uit de VS, Israël, Jordanië, Egypte en de Palestijnse Autoriteit bijeenkwamen in Al-Aqba in het Jordaanse koninkrijk om de veiligheidssituatie te bespreken, werden twee Israëlische kolonisten gedood in het dorp Hawara in het zuidoosten van Nablus in de Westbank.

Honderden Israëlische kolonisten vielen daarop het dorp en andere dorpen rond Nablus binnen en begonnen grootschalige terreuraanslagen onder bescherming van het Israëlische leger en met de volledige steun van de ministers van de extreemrechtse Israëlische regering.

Volgens Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties sloot het Israëlische leger alle ingangen van en naar Nablus volledig af, alsook het dorp. Dit terwijl meer dan 500 Israëlische kolonisten zich verzamelden in een demonstratie en terreuraanslagen op ongekende schaal uitvoerden tegen Palestijnse burgers en hun eigendommen, waaronder brandstichting in huizen, winkels en voertuigen.

Het Israëlische leger kwam niet tussenbeide om de aanvallen van de kolonisten te stoppen die tot rond middernacht duurden. De aanvallen van de Israëlische kolonisten waren gericht op verschillende Palestijnse dorpen rond Nablus, zoals Asira al-Qibliya en Za’atara.

Palestijnen verzamelden zich voor hun huizen om zichzelf en hun eigendommen te beschermen tegen de aanvallen van de kolonisten. De kolonisten openden het vuur op Palestijnse burgers vanaf een afstand van 100 meter en doodden een Palestijnse burger door hem in zijn buik te schieten terwijl hij bij zijn broers was om zijn winkel te beschermen.

Israëlische kolonisten vielen drie Palestijnse ambulances aan en een voertuig van de civiele bescherming door ze met stenen te bekogelen en hen de toegang te ontzeggen om de gewonden te evacueren en het vuur te blussen.

De burgemeester van Hawara kondigde aan dat de schade aan eigendommen in zijn dorp ongeveer 4,5 miljoen dollar zal bedragen.

De internationale gemeenschap zet haar samenzwering van stilzwijgen voort, dit terwijl Israëlische functionarissen dergelijke terreuraanslagen steunen en doorgaan met hun systematische schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.

Bronnen:

https://www.dci-palestine.org/israeli_settlers_attack_palestinian_families_in_huwara

https://twitter.com/btselem/status/1630120490361552897

https://www.aljazeera.com/news/2023/3/1/israel-arrests-settlers-after-anti-palestinian-pogrom

 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be