IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israëlische bezettingstroepen doden vijf Palestijnen in Jericho

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestinian Eve network (Israëlische soldaten)

6 februari 2023
Bij een inval in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jericho schoten Israëlische militairen vijf Palestijnen dood. In 2023 kwamen tot dusver 41 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven.
De inval in het vluchtelingenkamp Aqabat Jabr, aan de rand van Jericho (Al-Ariha), vond maandagochtend in alle vroegte plaats. Israëlische bezettingstroepen, op zoek naar twee Palestijnen, stuitten in het kamp op verzet. In het vuurgevecht dat ontbrandde werden vijf Palestijnen in de leeftijd van 21 tot 27 jaar gedood, vier van hen behorend tot dezelfde familie. Onder hen zouden de twee gezochte mannen zijn. De lichamen van de slachtoffers werden door de militairen meegenomen.
Bij de inval vielen zeker drie Palestijnse gewonden, van wie twee er ernstig aan toe zijn. Een van hen kreeg een kogel in het hoofd. De militairen namen zeker elf Palestijnen gevangen. Het zou gaan om familieleden van de slachtoffers. Afgelopen nacht werden in Jericho al twee Palestijnen opgepakt – eigenaren van een café bij de ingang van het kamp.

De twee gezochte Palestijnen waren volgens het Israëlische leger op 28 januari verantwoordelijk voor de beschieting van een restaurant aan de rand van de illegale Israëlische nederzetting Vered Jeriho, even ten zuiden van Jericho. Een van de twee zou een schot hebben gelost, waarna zijn wapen dienst weigerde. De tweede man zou als chauffeur hebben gefungeerd. Bij de beschieting raakte niemand gewond.
In een poging de twee te vinden sloot het Israëlische leger de toegangswegen tot Jericho na 28 januari zo goed als af. Afgelopen zaterdag vielen bezettingstroepen het kamp voor een eerste keer met zwaar materieel (onder andere bulldozers) binnen in een mislukte poging de twee mannen te vinden. Daarbij vielen dertien Palestijnse gewonden en werden negen Palestijnen opgepakt. Drie woningen werden grotendeels vernield. Volgens Israëlische media vuurden militairen een geleide anti-tankraket op het kamp af.

Ruim één Palestijnse dode per dag

Volgens het Israëlische leger waren de twee gezochte mannen lid van Hamas. Een woordvoerder van Hamas maakte maandag bekend dat alle vijf doodgeschoten Palestijnen deel uitmaakten van de militaire tak van de organisatie, de Al-Qassam Brigades. Of dat werkelijk zo is valt moeilijk te zeggen. In de steden op de bezette Westelijke Jordaanoever opereren gewapende Palestijnse jongeren juist steeds vaker los van traditionele organisaties als Hamas.
In 2023 kwamen op de Westoever tot dusver 41 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven – een macaber gemiddelde van ruim één dode per dag. Anderhalve week geleden werden bij een inval in het vluchtelingenkamp van Jenin tien Palestijnen gedood. Een dag later schoot een 21-jarige Palestijn zeven Israëli’s dood in de illegale nederzetting Neve Yaakov in bezet Oost-Jeruzalem.

Extra info/bronnen:

https://rightsforum.org/israelische-bezettingstroepen-doden-vijf-palestijnen-in-jericho/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be