IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Rondleiding door Issa Amro in Hebron

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© screenshot van film L’Osteria Volante op Youtube

Vertaling vanuit het Engels (uit rondleiding film hierboven)

Ik ben blij om met u vandaag een wandeling door Hebron te maken.
Sinds 1967 zijn wij bezet.
De grootste Israƫlische kolonie is buiten de stad: Kyriat Arba. Daar wonen 7200 kolonisten.
In de stad Hebron zijn 4 nederzettingen: Tel Romeida, Bet Hadassa, Avraham Avinu en Bet Rumano. Er zijn ongeveer 400 kolonisten in de stad Hebron. Ter wille van deze kolonisten wordt het leven van 250.000 Palestijnse inwoners onmogelijk gemaakt. 1800 Palestijnse winkels zijn gesloten. 1000 appartementen staan leeg. Er zijn 22 controleposten, 100 afsluitingen die de doorgang verhinderen. Dit alles op basis van militaire bevelen.
De hoofdstraat Shahuda is afgesloten voor Palestijnen, maar wel toegankelijk voor toeristen en Israƫliƫrs. Terwijl de Palestijnse winkels door het leger zijn gesloten, wordt de bovenste verdieping van de gebouwen bezet door joodse kolonisten, die stenen, rioolwater en andere rotzooi naar beneden gooien.
Hier ziet u een kinderspeeltuin. Zelfs voor het Israƫlische recht is de speeltuin illegaal. Toch wordt hij niet gesloten.
De kolonisten bepalen wat er gebeurt.
In de Westbank zijn 135 nederzettingen en 111 illegale ā€˜outpostsā€™.
Zodra zoā€™n illegale outpost gevestigd is, komen er soldaten om de kolonisten daar te beschermen. Er wordt direct een aansluiting gemaakt op het elektriciteitsnet. En er wordt een waterleiding aangelegd en een toegangsweg.
Palestijnen zijn niet aangesloten op dit electriciteitsnet en de waterleiding. Dus als we spreken over apartheid heeft u hier een voorbeeld.
Dit nieuwe gebouw werd gebouwd, nadat de binnenstad van Hebron werd erkend als werelderfgoed. Hier zijn we bang voor: dat oude gebouwen vernietigd worden.
Volgens internationaal recht is het een oorlogsmisdaad voor de bezetter om gebouwen te vernietigen en te vervangen door andere gebouwen.
Israƫl is aansprakelijk voor het stelen van ons land, het vernietigen van erfgoed en het schenden van internationaal recht.
Hier was vroeger een levendige markt. Als kind liep ik hier aan de hand van mijn vader.
Nu is het een spookstad door de afsluitingen en het kolonistengeweld.

De Israƫlische kolonisten vallen onder het Israƫlische burgerlijk recht.
Palestijnen vallen onder Israƫlisch militair recht.
Palestijnen zijn schuldig tenzij ze kunnen bewijzen dat ze niet schuldig zijn. Kolonisten zijn bij voorbaat onschuldig, tenzij er hard bewijs is.
Twee vormen van rechtspraak maken duidelijk dat hier apartheid is.

Dit was een Palestijnse school. In 1981 stuurde het bezettingsleger de leerlingen weg. Nu is het een Jeshiva, een joodse religieuze school.

Hier zien wij de straatnamen en wegwijzers. Het Arabisch is verdwenen. Alles is in het Hebreeuws.

Hier zie je dat kolonisten elektriciteit stelen van ons net.

Hier sta ik op de plek vlak bij mijn geboortehuis. Ik ben hier opgegroeid. Maar ik mag hier niet komen. Er is een Israƫlische soldaat die mij tegenhoudt. Israƫlische bezoekers mogen passeren. Maar ik niet. Bedenk dat jij de eigenaar van dat huis en dat je er niet naar toe mag, omdat het een gesloten militaire zone is.
Hebron is het centrum van de Westbank. We zijn afgesloten, gekoloniseerd en zonder gelijke rechten. Toeristen hebben meer rechten dan wij, die hier geboren zijn.

Als verdediger van mensenrechten wordt je hier aangevallen. Er wordt laster over je verspreid door de bezettende macht. Ik ben vaak fysiek aangevallen. Geweldloos verzet wordt niet toegestaan. Ik krijg veel doodsbedreigingen en ondervindt veel beperkingen.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be