IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

75 ANS DE NAKBA conferentie zondag 21 mei

Facebook
Twitter
Email
Print
 
In 2023 is het de 75e verjaardag van de Nakba (“catastrofe” in het Arabisch), de periode van verdrijving, onteigening, vernietiging en massamoord die in 1948, bij de oprichting van de staat Israël, tot de exodus van 750.000 Palestijnen leidde. Om die gebeurtenissen te herdenken, wijdden we een dag aan de vrijheidsstrijd die Palestijnen vandaag nog steeds voeren.
Op het programma: conferenties – debatten – uitwisseling met jonge Palestijnen – concerten – expo – animatie – Palestijns buffet – solidariteitsstands
 
Aan het woord:

– Ilan Pappé, Israëlisch historicus en auteur van The Ethnic Cleansing of Palestine
– Sandrine Mansour, Palestijns historica en auteur van L’histoire occultée des Palestiniens (1947-1953)
– Salah Hamouri, Frans-Palestijns advocaat, door Israël uit Oost-Jeruzalem verdreven
 
Wanneer? Zondag 21 mei van 10 tot 18 uur
Waar? LaVallée, A. Lavalléestraat 39, 1080 Brussel
Inschrijven gewenst (verplicht voor het lunchbuffet) op: info@abp-wb.be. Onderwerp: Inschrijving Nakba75
 
Of via deze link.
 
Volg ook ons Facebook event.

Simultane vertaling beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels
 
WAT IS DE NAKBA?
De Nakba verwijst naar de gewelddadige verdrijving van Palestijnen en de vernietiging van hun dorpen en gemeenschappen. Voor 1948 gebeurde dat door zionistische milities. Na de oprichting van de staat Israël in 1948 door Israëlische troepen. Minstens 80% van de op dat moment 1,2 miljoen Palestijnen, konden nooit naar hun dorpen terugkeren, ondanks een VN-resolutie die daar expliciet toestemming voor geeft. Ongeveer 600 Palestijnse steden en dorpen werden vernietigd en opnieuw bevolkt door Israëlische joden.
DE NAKBA GAAT DOOR
Tot vandaag gaat de systematische politiek van onteigening, vervreemding en de ontzegging van de rechten en de identiteit van het Palestijnse volk door. Israël blijft het recht op terugkeer ontzeggen aan de vluchtelingen van 1948 en hun nakomelingen. Ze zijn ondertussen met meer dan 5,2 miljoen. De etnische zuivering gaat door met uitzettingen en vernielingen, voornamelijk in bezet Oost-Jeruzalem. Palestijnse burgers van Israël, die 20% van de bevolking uitmaken, zijn onderworpen aan een apartheidsbeleid en worden in alle opzichten gediscrimineerd. Ze bezitten bijvoorbeeld maar 3% van het land. Een wet uit 2009 verbiedt hen zelfs de Nakba te herdenken.
NAAR EEN NIEUWE NAKBA?
Israël glijdt steeds verder af naar een model waarin raciale suprematie zonder schroom wordt gepromoot. Het risico op een nieuwe Nakba voor de Palestijnen vergroot met de dag. Verschillende leden van de nieuwe Israëlische regeringscoalitie praten openlijk over hun verlangen naar een nieuwe massale exodus van de Palestijnen die tussen de Middellandse Zee en de Jordaan wonen. De Israëlische minister die momenteel verantwoordelijk is voor de Westelijke Jordaanoever, Bezalel Smotrich, verklaarde al in 2017 dat hij de Palestijnse kwestie wil regelen door hen de keuze tussen drie uitkomsten te bieden: op dezelfde plaats blijven, maar een inferieure status aan de Joden accepteren; gedeporteerd worden naar de Arabische buurlanden; of vechten en uitgeroeid worden.
 
Meer over de Nakba op onze Nakba pagina.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag





Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be