IEDER MENS IS GELIJK

Search

Brugs protest tegen optreden Liraz Charhi

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© foto: Liraz Charhi, Ninara, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Progressief imago maar geen progressieve politieke standpunten.

Op 27 mei zou de Israƫlische zangeres Liraz Charhi optreden in Brugge. Liraz Charhi is een Israƫlische zangeres en actrice met Iraanse roots die westerse popmuziek combineert met oosterse invloeden. Bovendien speelde ze mee in een aantal succesvolle films en theaterproducties. Daarnaast profileert zij zich als een feministische stem voor vrijheid, de stem van vrouwen wereldwijd voor vrijheid, waarbij zij het ook opneemt voor de onderdrukte Iraanse vrouwen.

Dat klinkt allemaal fraai en progressief en dat motiveerde concertzaal ā€˜Snuffelā€™, een concertzaal die in Brugge bekend is als bastion van progressieve en bruisende energie, om haar te boeken voor een avond met verfrissende muziek.

Tot daar haar positieve imago. Echter daar waar haar imago heel progressief is, blijkt haar standpunt als het gaat om de Israƫlische apartheidspolitiek tegenover het Palestijnse volk heel wat minder positief.

In ā€˜Tehranā€™, eĆ©n van de films waarin zij meespeelt, speelt zij een Mossad agente die infiltreert in Iran, waarbij zij een bombardement voorbereidt van de IsraĆ«lische luchtmacht op een nucleaire installatie in Iran. In een interview over die film vraagt de interviewer haar ā€œAls je een geheim agent was in het ā€˜echte levenā€™, wat zou dan je droomjob zijn?ā€ Liraz antwoordde ā€œHetzelfde als in de filmā€. Een nogal onthutsend antwoord voor een artieste die zich profileert als een stem voor de onderdrukte vrouwen wereldwijd.

Eind 2022 liet zij zich ook uitnodigen als eregaste voor een interview op de ambassade van Berlijn, dat samen werd georganiseerd met FDD. FDD of ā€˜Fund For Democracyā€™ is een zionistische en neoconservatieve, havikachtige, lobbygroep.

Naar aanleiding van Newroz (Koerdisch Nieuwjaar in Iran), liet zij zich recent ook uitnodigen voor een evenement in Tel Aviv, met topmannen van het Israƫlische leger, georganiseerd door de World Jewish Council, eveneens een zionistische lobbygroep die banden heeft met het Israƫlische staatsapparaat.

Voor een aantal sociaal geĆ«ngageerde Bruggelingen die strijden vĆ³Ć³r mensenrechten en tĆ©gen apartheid, was dit alles mĆ©Ć©r dan voldoende om te protesteren en te vragen om het optreden van Liraz Charhi te boycotten.

Concertzaal Snuffel, na confrontatie met de politieke standpunten van Liraz Charhi, nam de moedige beslissing om hun concertzaal niet langer ter beschikking te stellen voor het optreden van Liraz Charhi.

De stad Brugge besloot om het optreden gewoon te verplaatsen naar de MAZ/Magdalenazaal.

Uit protest tegen deze beslissing van de stad werd een petitie gestart. IsraĆ«lisch historicus Ilan PappĆ© (auteur van ā€˜The etnic cleansing of Palestineā€™) en de Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri ondertekenden daarop, samen met tientallen anderen deze petitie met als vraag om dit concert af te gelasten.
De coalitie van sociaal geƫngageerde Bruggelingen besliste om, indien het optreden nog steeds zou door gaan, alvast te demonstreren.
Palestina Solidariteit dankt de geƫngageerde Bruggelingen voor hun protest en steunt hen hierin.

Wie een mail wil sturen naar concertzaal Snuffel om hen te feliciteren met hun moedige standpunt, kan dit via het mailadres info@snuffel.be of via de website https://snuffel.be/events/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be