IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Hoe komen we in Israël af van Palestijnen?

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Knesset, Clema12, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Op 15 februari 2023 keurde de Knesset een wet goed met de titel Wet tot intrekking staatsburgerschap of verblijfsstatus van een terrorist die compensatie ontvangt voor het plegen van een terroristische daad. De wet werd aangenomen met 94 stemmen voor en 10 tegen. Op grond van de wet kan de minister van Binnenlandse zaken iemand het staatsburgerschap of zijn verblijfsvergunning intrekken als hij veroordeeld is voor het plegen van een terroristische daad en als hij daarbij van de PNA geld heeft ontvangen. De uitzetting zou dan moeten plaatsvinden naar de Westbank of de Gazastrook.

Verder heeft de Knesset een ander wetsontwerp in eerste lezing goedgekeurd. Deze wet is bedoeld om familieleden van terroristen uit te zetten.

Een probleem is dat de definitie van terrorisme vaag is. Adalah, die opkomt voor gelijkberechtiging van Palestijnen in Israël, stelt dat de interpretatie van terrorisme ook kan slaan op legitieme politieke protesten tegen de bezetting, onteigening en vormen van discriminatie. In ieder geval is het significant dat veel meer Palestijnen worden beschuldigd van terrorisme dan joodse Israëlische staatsburgers. Het criterium van financiële ondersteuning wordt niet toegepast op joden die veroordeeld zijn vanwege nationalistische misdrijven (onder andere de moordenaar van Yitzhak Rabin). Hetzelfde geldt voor de vernietiging van huizen als vorm van collectieve straf.

Er is ook een amendement aangenomen op een wet uit 2008 waarin gesproken wordt over uitzetting van Palestijnen op basis van ‘schending van de loyaliteit jegens de staat Israël’.

Verder is er de wet op de Toegang tot Israël van 2018 om vestiging van Palestijnen in Oost-Jeruzalem verder te limiteren.

Wat Oost-Jeruzalem betreft is er ook nog het center-of-life-criterium, die in Oost-Jeruzalem geboren en getogen Palestijnen de verblijfsvergunning om in Oost-Jeruzalem te vertoeven kan afpakken.

Het administratieve wapen om Palestijnen hun verblijfsvergunning te ontnemen maakt onderdeel uit van de stille etnische zuivering, die Israël vooral onopgemerkt wil laten blijven.

Soemoed: ‘Het recht op staatsburgerschap staat bekend als het ‘recht om rechten te hebben’, waarvan de meest elementaire burgerrechten zijn afgeleid. Het ontzeggen van dit grondrecht is een extreme maatregel die ertoe zal leiden dat mensen staatloos worden. Dit is in strijd met het VN-Verdrag inzake het Terugdringen van stateloosheid uit 1961. Het intrekken van de verblijfsstatus van Palestijnen in Oost-Jeruzalem is bovendien in strijd met de Vierde Conventie van Genève, aangezien Oost-Jeruzalem volgens het internationaal recht bezet gebied is’.

Gebaseerd op Soemoed maart-april 2023, 22-25.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be