IEDER MENS IS GELIJK

Search

Protestbrief naar Ursula von der Leyen

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto: Wikimedia: https://www.flickr.com/photos/eu2017ee/36937726791/

Op 26 april plaatste de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op Twitter een gelukwens voor Israƫl vanwege haar 75-jarig bestaan (14 mei 1948 werd door Ben Goerion de staat Israƫl geproclameerd na de opzegging van het Britse mandaat). De verklaring van Von der Leyen is verbijsterend eenzijdig.

De Europese Coƶrdinatie van ComitƩs voor Palestina (ECCP) schreef een reactie.
Geachte mevrouw Ursula von der Leyen,
Wij, een coalitie van 42 Europese organisaties, schrijven om onze diepe bezorgdheid over uw verklaring ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de oprichting van de staat Israƫl.

Uw verklaring negeert het historische feit dat de staat Israƫl werd gesticht op basis van de etnische zuivering van twee derde van het inheemse Palestijnse bevolking tussen 1947 en 1949. Dit feit werd uitvoerig gedocumenteerd door Palestijnse en Israƫlische historici en onderzoekers.

Palestijnen herdenken deze periode als de Nakba (ā€˜catastrofeā€™ in het Arabisch)
Veel vluchtelingen van 1947-1949 en hun nakomelingen kwijnen nog steeds weg in verarmde vluchtelingenkampen. Het recht om terug te keren, dat door de VN is vastgelegd, wordt hen 75 jaar lang ontzegd. Dit proces van onteigening, wat de Palestijnen de ā€˜voortgezette Nakbaā€™ noemen, is nooit geĆ«indigd. En het gaat nog steeds door, omdat IsraĆ«l verdergaat met het bezetten en annexeren van Palestijns land, hun grondstoffen steelt, huizen, scholen en ziekenhuizen vernielt en willekeurig Palestijnen arresteert, verwondt en doodt, waaronder vrouwen en kinderen.

Door feiten weg te laten en blindelings het narratief van IsraĆ«l over te nemen, wis je geschiedenisā€¦. Door het narratief te onderschrijven dat ā€˜IsraĆ«l de woestijn deed bloeienā€™ vervangt u de geschiedenis door een mythe. U gebruikt een misleidende koloniale metafoor die poogt het apartheidsregime van IsraĆ«l te ā€˜greenwashenā€™ ten koste van de inheemse Palestijnse bevolking. Dergelijke onwetendheid verwacht men niet van de voorzitter van de Europese Commissie.

Sinds begin 2023 is de wereld opnieuw getuige van een toename van IsraĆ«lische aanvallen op Palestijnen, waaronder militaire invallen door het IsraĆ«lische leger in de steden Jenin, Jericho en Nabloes op de Westbank. Deze gingen vooraf aan de pogrom in Huwara en de aangrenzende dorpen en de gewelddadige overval op gelovigen in de Al Aqsa moskee tijdens de Ramadan, amper drie weken voor uw verklaring. Is dit het land dat u prijst voor zijn ā€˜dynamiekā€™ en gedeelde ā€˜cultuur en waardenā€™?

Het is pijnlijk te moeten aanhoren hoe u ā€˜de 75 jaar van dynamiek, vindingrijkheid en baanbrekende innovatiesā€™ looft van een staat die een repressief, racistisch en gewelddadig nederzettingenkolonialisme oplegt aan een bevolking die ze onderdrukt en controleert.
ā€¦..
Uw racistische verklaring verraadt niet alleen de historische feiten en de realiteit ter plaatse, maar is tevens rechtstreeks in tegenspraak met internationaal aanvaarde beginselen en waarden waarop de EU is gebaseerd.
Door het bestaan te negeren van het Palestijnse volk dat heeft geleefd onder decennia van Israƫlische onderdrukking of gedwongen ballingschap, negeert u hun recht op zelfbeschikking, een onvervreemdbaar recht dat is vastgelegd in het VN-Handvest.
ā€¦.
Wij eisen dat u uw verklaring intrekt en uw excuses aanbiedt aan het Palestijnse volk voor het publiekelijk uitwissen van hun cultuur, hun geschiedenis en hun beschaving, en blind te blijven voor de schendingen die nu worden begaan van hun onvervreemdbare rechten.
Wij eisen dat de EU publiekelijk erkent dat Israƫl de misdaad van apartheid begaat en dat de EU-instellingen onmiddellijk alle medeplichtigheid aan deze misdaad beƫindigen.


Hoogachtend,


Michel Legrand

Ā 

Lees hier ook de open brief van Dr. Salman Abu Sitta:

https://palestinasolidariteit.be/2023/05/08/een-open-brief-aan-ursula-von-der-leyen-voorzitter-van-de-europese-commissie-%ef%bf%bc/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be