IEDER MENS IS GELIJK

Search

Rapport over tekorten aan medische apparatuur, medicijnen, enz.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Sami70, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons.

Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) bracht in maart 2023 een rapport uit over deplorabele toestand van de gezondheidszorg in de Gazastrook.

We vinden in het rapport een uitgebreide documentatie over de grote tekorten in de medische zorg in de Gazastrook.
Een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van een diagnose is medische beeldvorming: MRI en CT scans, echografie, mammografie-apparaten zijn daarbij onontbeerlijk. De Israëlische regering beperkt echter de import van deze apparaten en vertraagt bewust de import van reserve-onderdelen. Dit heeft tot gevolg dat patiënten uit de Gazastrook naar Jeruzalem moeten gaan voor medische hulp, (maar ook dit wordt vaak geweigerd, red.). 40% van de patiënten in het Al Makassed ziekenhuis in Jeruzalem is Palestijn. Op de afdeling pediatrische cardiologie is dat percentage zelfs 90%. In het Al Mutalaa ziekenhuis is het percentage Palestijnen 37%.

De Palestijnse autoriteit wordt in het rapport eveneens verantwoordelijk gehouden voor de achterstand in de Gazastrook. De middelen worden ongelijk verdeeld tussen de Gazastrook en de Westbank. De PNA moet meer middelen vrijmaken voor de Gazastrook.

Wie het rapport van de PCHR leest voelt woede opkomen omdat Israël medische zorg op een normaal niveau tegenhoudt. Hoeveel patiënten in de Gazastrook moeten niet eindeloos wachten op een diagnose? En hoeveel moeten er niet onnodig sterven omdat de benodigde hulp te laat komt? Israël kan zich hier niet verschuilen achter het veel gebrachte argument: ‘het is voor onze veiligheid’. Israël is niet te goeder trouw. Pappé introduceerde onlangs het begrip ‘stapsgewijze genocide’. Doelbewust burgers laten lijden en onnodig laten sterven – dat is waar Israël mee bezig is. Er is geen drogreden te bedenken waarachter Israël zich kan verschuilen.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag





Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be