IEDER MENS IS GELIJK

Search

Bij terreuraanslagen van Israëlische kolonisten is een onschuldige Palestijn om het leven gekomen, 13 anderen raken gewond.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto, Btselem, Israëlische kolonisten vallen Palestijnen aan met steun van het Israëlische leger.

Op 21 juni 2023 vond grootschalig geweld en vergelding plaats door honderden Israëlische kolonisten onder bescherming van het Israëlische leger in het dorp Turmus ‘Ayya in het noorden van Ramallah.

De terreuraanslagen van kolonisten hebben een Palestijn gedood en 13 anderen verwond.

Daarnaast naast werden tientallen huizen, faciliteiten en voertuigen in brand gestoken. Het hoofd van de dorpsraad van Turmus ‘Ayya. Lafi Adeeb Shalabi, zei dat door de aanvallen van kolonisten ongeveer 30 huizen en 60 voertuigen volledig zijn afgebrand.

© Video: B’tselem, Israëlische kolonisten vallen dorpen rond Nablus aan.

De aanvallen werden veroorzaakt door het opruiingsbeleid van de Israëlische ministers dat aanhoudt vanwege de straffeloosheidsbeleid en de bescherming van het racistische geweld van kolonisten dat wordt gesteund door de hoogste militaire en politieke echelons van Israël.

Nadat de kolonisten Turmus Ayya hadden verlaten, trokken velen van hen naar het dorp Sinjil, ten noordoosten van Ramallah, en voerden aanvallen uit te midden van confrontaties tussen Palestijnen en het Israëlische leger.

Op 20 juni 2023, na een schietpartij waarbij 4 kolonisten om het leven kwamen en 4 anderen gewond raakten in de buurt van de Eli-nederzetting tussen Nablus en Ramallah, vielen tientallen kolonisten omliggende dorpen in Nablus aan, staken een voertuig in brand en beschadigden twee andere voertuigen.

2 Palestijnen, waaronder een kind raakten gewond nadat ze waren neergeschoten door het Israëlische leger dat tussenbeide kwam om de kolonisten te beschermen.

Farhan Haq, plaatsvervangend woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, zei dat de secretaris-generaal van de VN diep verontrust is door het aanhoudende geweld en het verlies aan mensenlevens in de bezette Palestijnse gebieden.

Hij veroordeelt alle gewelddaden tegen burgers, …de daaruit voortvloeiende daden van vandalisme en het in brand steken van land en eigendommen – inclusief een school – door Israëlische kolonisten in Palestijnse dorpen rond Nablus en Ramallah, inclusief de moord op zeven Palestijnen in Jenin, onder wie 2 kinderen, beide leerlingen op UNRWA-scholen…

Israël moet als bezettende macht ervoor zorgen dat de burgerbevolking wordt beschermd tegen alle gewelddaden en dat daders ter verantwoording worden geroepen. Israël moet zich houden aan zijn verplichtingen op grond van het internationaal humanitair recht, inclusief het proportionele gebruik van geweld en het nemen van alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om burgers te sparen bij het uitvoeren van militaire operaties.”

Tor Wennesland, de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten tweette op 21 juni 2023:

“Ik veroordeel krachtig de gewelddaden waarvan we gisteravond en vandaag getuige zijn geweest door Israëlische burgerwachtkolonisten tegen Palestijnse inwoners, land en eigendommen,  inclusief een school en een ambulance, in dorpen rond Nablus en Ramallah, na de schietpartij van gisteren.”

De internationale gemeenschap en VN-organen moeten optreden om een ​​einde te maken aan de misdaden van Het Israëlische leger en kolonisten tegen Palestijnen en hen bescherming bieden.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be