IEDER MENS IS GELIJK

Search

‘Historische mijlpaal’: meer dan 700 academici stellen Israëlische bezetting gelijk aan apartheid.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestinian Eve Network, systematische afbraak van Palestijnse huizen met ondersteuning van het Israëlisch leger.

Meer dan 700 academici en publieke figuren uit Israël, Palestina en andere landen hebben een open brief ondertekend waarin ze de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever gelijkstellen aan apartheid.

De brief, die vrijdag begon te circuleren, heeft ongeveer 200 handtekeningen per dag ontvangen en “er komen er letterlijk met de minuut meer binnen”, vertelde Omer Bartov, professor Holocaust- en genocidestudies aan de Brown University en organisator van de brief, aan Middle East Eye (MEE).

Prominente Israëli die voorheen weigerden bezetting gelijk te stellen aan apartheid, zijn van mening veranderd te midden van gerechtelijke veranderingen en geweld door Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De brief had op het moment van publicatie 752 ondertekenaars.

De auteurs zeiden dat er een direct verband bestaat tussen de poging van premier Benjamin Netanyahu om de Israëlische rechterlijke macht te herzien en de illegale bezetting van miljoenen Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden.

“Het uiteindelijke doel van de gerechtelijke veranderingen is om de beperkingen op Gaza aan te scherpen, de Palestijnen gelijke rechten te ontnemen zowel buiten als binnen de Groene Lijn, meer land te annexeren en alle gebieden onder Israëlische heerschappij etnisch te zuiveren van hun Palestijnse bevolking”, aldus de brief.

De brief bevatte met name een duidelijke verwijzing naar “de olifant in de kamer: de langdurige bezetting van Israël die, we herhalen het, heeft geleid tot een apartheidsregime”.

“Er kan geen democratie zijn voor Joden in Israël zolang de Palestijnen onder een apartheidsregime leven”.

Bartov vertelde MEE dat er een aantal Israëlische academici waren die de brief ondertekenden en die voorheen waarschijnlijk zouden hebben geweigerd de bezetting gelijk te stellen aan apartheid. Een van de meest prominente die hij identificeerde was Benny Morris, emeritus hoogleraar aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev.

“De belangrijkste verandering is dat het Israëlische gedrag, op de Westelijke Jordaanoever, maar dat zich nu blijkbaar ook afspeelt tegenover de Israëlische Arabieren, de afgelopen jaren steeds brutaler is geworden, en vooral het afgelopen half jaar. Het heeft steeds meer mensen doen beseffen dat de voortdurende bezetting moreel en politiek onmogelijk is”, zei hij.

 ‘Historische mijlpaal’

Ook vooraanstaande academici zoals Peter Beinart van de City University van New York en Avrum Burg, de voormalige voorzitter van de Knesset en voorzitter van het Jewish Agency for Israel ondertekenden de brief.

Academici met een achtergrond variërend van evolutiebiologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem tot choreografie en rabbijnse studies aan het Hebreeuws College onderschreven de brief.
Naast vooraanstaande academici in Israël kreeg het steun van professoren aan Yale, Brown, Columbia en Harvard University in de Verenigde Staten.

Op social media platform X, voorheen bekend als Twitter, anticipeerde een gebruiker op mogelijke beschuldigingen van antisemitisme.

“De brede deelname van zoveel academici die een verbluffend breed spectrum van vooraanstaande Joodse stemmen vertegenwoordigen, duidt op een keerpunt ook in de Amerikaans-Joodse opvattingen over Israël, en een nieuwe bereidheid van publieke figuren, die de gevoelens van de jongere generatie weerspiegelen, om oprecht Israëlische kritiek te uiten” op het beleid, ‘voegde Bartov eraan toe.

 

Volgens een telling van Middle East Eye zijn dit jaar ten minste 208 Palestijnen gedood door Israëlisch vuur, onder wie 36 kinderen – dat is bijna één dode per dag.

Op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem zijn in totaal 172 mensen om het leven gekomen, waardoor 2023 een van de bloedigste jaren in de bezette Palestijnse gebieden is. Nog eens 36 mensen kwamen om in de Gazastrook.

Lior Sternfeld, een universitair hoofddocent geschiedenis en joodse studies aan de Penn State University en organisator van de brief, zei dat mensen een verband begonnen te zien tussen de stappen van de extreemrechtse regering van Israël om de rechterlijke macht in het land opnieuw vorm te geven en de bezetting.

“Nu meer dan ooit tevoren zien gewone mensen, intellectuelen en leiders die onbreekbare verbinding tussen de bezetting en het huidige politieke moment”, vertelde ze aan MEE.

“Israëli’s en Amerikanen die het in het verleden niet eens waren met de bezetting, maar bereid waren er voorbij te kijken, zijn het zat.”

Open brief:

https://sites.google.com/view/israel-elephant-in-the-room/home

Bron:

https://www.middleeasteye.net/news/watershed-moment-hundreds-academics-equate-israel-occupation-apartheid

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be