IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

De Belgische minister Caroline Gennez zegt wat Biden niet wil: Israël veegt hele Palestijnse dorpen van de kaart.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Screenshot Instagram account Minister Gennez

Vertaling uit het in het Engels verschenen artikel op ‘Informed Comment’ een onafhankelijke expertise website.

Ann Arbor (auteur/commentator) – Ik hoorde Noam Chomsky in mijn jeugd spreken over de berichtgeving in de pers over het Midden-Oosten in de Verenigde Staten, en zoals ik het mij herinner merkte hij op een gegeven moment op dat het soms de regionale kranten waren, zoals de San Francisco Chronicle met de eerlijkste krantenkoppen. Daarentegen was er vaak een gemeenschappelijke draai aan een verhaal in de Washington Post, The New York Times en de nieuwsdiensten.

Dat principe heeft zich deze week op internationaal niveau uitgespeeld. De Belgische minister van Ontwikkeling, Caroline Gennez, zei in een interview dat “hele dorpen op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever door de Israëli’s van de kaart worden geveegd”.

De Israëlische ambassadeur in Brussel bestempelde de opmerkingen als ‘smaad’.

Het strekt haar tot eer dat mevrouw Gennez haar standpunt heeft behouden. En dat zou ze ook moeten doen, want ze heeft gelijk.

Rond dezelfde tijd dat ze dat interview gaf, berichtte de Israëlische journalist Oren Ziv in het Israëlische tijdschrift +972 dat Israël de uitgestrekte regio van de Westelijke Jordaanoever van bijna alle Palestijnen zuivert. . . Het artikel kreeg de niet mis te verstane titel ‘It’s like 1948’: Israel cleanses vast West Bank region of nearly all Palestinians’

 In slechts enkele maanden tijd zijn hele Palestijnse gemeenschappen tussen Ramallah en Jericho verdreven door kolonistengeweld en staatsbeleid – wat de weg vrijmaakt voor een totale Israëlische overname van duizenden hectares land.”

Ziv toont aan dat het gebied dat zich ten oosten van Ramallah richting Nablus uitstrekt, een gebied van ongeveer 93 vierkante kilometer, is ontdaan van Palestijnen. Tegelijkertijd hebben kolonisten tien illegale posten opgezet op particulier Palestijns grondgebied. Deze gewapende kolonisten hebben Palestijnse gehuchten aangevallen en boomgaarden vernietigd, wat heeft geleid tot de uittocht van de inheemse bevolking.

Ziv zegt dat in augustus van dit jaar de 88 inwoners van Al-Qabun door militante kolonisten uit hun huizen werden verdreven. In mei 2023 vluchten de 200 inwoners van Ein Samia uit hun huizen voor meedogenloze aanvallen van kolonisten. Vorig jaar juli waren de honderd inwoners van Ras al-Tin verdreven. in 2019 werden twee Palestijnse clans verdreven uit het gebied nabij de Taybeh Junction.

Dus wat Minister Gennez zegt klopt volkomen. Bovendien neemt onder de huidige extremistische Israëlische regering het tempo van etnische zuiveringen, illegale Israëlische kraken en kolonisten geweld tegen de inheemse bevolking toe.

De vier voorbeelden die Ziv gaf zijn bovendien helemaal niet het einde van het verhaal. Het Israëlische Hooggerechtshof staat het Israëlische leger toe de duizend inwoners van de gehuchten van Masafer Yatta te verdrijven, die het Israëlische leger willekeurig tot ‘vuurzone’ heeft bestempeld. Drie dagen geleden heeft het leger verschillende burgerauto’s in beslag genomen, waardoor de bevolking geen mogelijkheid meer heeft om boodschappen te doen, dit als een verdere stap in de uitzetting.

Niet alleen heeft Gennez gelijk als zij zegt dat de Israëli’s hele Palestijnse dorpen wegvagen, maar deze acties vormen ook een ernstige oorlogsmisdaad in strijd met het internationaal recht, dat de gedwongen verplaatsing van bezette bevolkingsgroepen verbiedt, net zoals het verbiedt mensen uit het thuisland van de bezettende macht naar de gebieden die het bezet te brengen. De Conventie van Genève van 1949 over de behandeling van bezette bevolkingsgroepen was bedoeld om episoden zoals de Duitse bezetting van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog te voorkomen, toen inheemse Polen werden verdreven en vervangen door Duitsers die werden binnengebracht om het land te ‘verduitsen’.

 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be