IEDER MENS IS GELIJK

Search

Hoe bedoeïenen door kolonisten verdreven worden

Facebook
Twitter
Email
Print

© Palestina Solidariteit: Suleiman bij vernielde broodoven nabij nieuwe Israëlische kolonies die bedoeïenen gemeenschap bedreigen.

Half juli 2023 verlieten alle inwoners van het bedoeïenendorp Ein Samia hun huizen. Met volgeladen vrachtauto’s trokken ze naar een ander gebied. Eind augustus kwamen de inwoners van Qaboun eveneens tot de conclusie dat ze niet konden standhouden tegenover de kolonisten. Weer een nederzetting tegen de vlakte.
Drie andere dorpen wachten eenzelfde lot.

Een beproefde methode van de kolonisten is gewoon de velden van Palestijnen opgaan met hun kudde schapen. Na een paar maanden is het overbegraasde land een woestijn geworden. Ze laten hun schapen ook los op landbouwgrond, waar bijvoorbeeld gerst verbouwd wordt. Palestijnen zijn bang van de kolonisten en vermijden confrontaties. Zo zijn ze gedwongen om voedsel voor hun schapen te kopen.
Vervolgens ploegen de kolonisten de grond om en voegen kunstmest toe.

De inwoners zijn totaal onbeschermd tegenover de kolonisten. Activisten bellen tientallen keren de politie als Palestijnen schade wordt berokkend. Het is tevergeefs.
Integendeel: als Palestijnen hun land verdedigen en om hulp vragen, lopen ze het risico dat ze aangevallen worden kolonisten of dat ze door de politie worden gevangen gezet.
Op 20 juli werd een oudere boer in Kafr Malik aangevallen, omdat hij de schapen van kolonisten tegenhield op zijn veld met gerst. Hij werd bewerkt met knuppels en met een sleutel gestoken. Ze stalen zijn identiteitskaart en de sleutels van zijn huis en auto. Een andere boer brak zijn arm. Soldaten ter plaatse grepen niet in. Erger nog, soldaten zijn verplicht de kolonisten te beschermen.
De kolonisten gebruiken terreinwagens om de schapen van de Palestijnse boeren te verdrijven. Een activist die trachtte in te grijpen, raakte gewond. Hij werd gearresteerd door de politie.

Kolonisten nemen waterbronnen in bezit die lang geleden door Palestijnen zijn gegraven. In Wad as Seeq is er een nieuwe outpost gekomen. Na 8 maanden is het de Palestijnse gemeenschap verboden om gebruik te maken van hun eigen waterreservoir. Nu moeten ze water kopen. Iedere dag laden ze een container op een vrachtwagen om water te kopen. Tientallen meters van hun huis is een reservoir dat ze niet meer mogen gebruiken.

Een andere manier is het blokkeren van wegen. De toegang tot Wad as-Seeq is vandaag geblokkeerd. De inwoners moeten een omweg nemen. Kort nadat er een nieuwe outpost in de buurt was gevestigd, werd een groep Palestijnen in konvooi tegengehouden door twee voertuigen van kolonisten. Een van de kolonisten begon te schieten. De Palestijnse bestuurders vluchtten weg. Sindsdien is de weg alleen voor joden.

Geweldpleging en bedreiging zijn bijna ononderbroken.
Qosai Jammal Mi’tan verdedigde zijn huis in Buqa. Hij werd dood geschoten.
De kolonisten van Malakhei Hashalom terroriseren de inwoners van Qaboun. Gewapend breken ze in in huizen om ‘huiszoeking’ te doen. Laden worden opengetrokken, servies op de grond gegooid, kasten geplunderd en GSM’s gestolen.
Een illegale nederzetting was net opgericht, toen de kolonisten ervan het vuur openden op de huizen van Umm Safa. Eén huis werd in brand gestoken en ook een paar auto’s. Hamudi Fuad Albaid stak autobanden in brand als protest. Hij werd dood geschoten.
De inwoners van Burin wilden olijfbomen planten. We werden met knuppels en stenen aangevallen. Hun auto’s werden in brand gestoken.
Ali Harb wilde de vestiging van een outpost tegenhouden. Hij werd doodgestoken.
Saleh probeerde een kudde van zijn land te verjagen. Hij werd met een knuppel en pepperspray aangevallen en naar het ziekenhuis gebracht. Zijn broer werd gearresteerd.
Harun Abu Haram wilde zijn generator beschermen tegen diefstal door soldaten. Hij werd in zijn nek geschoten en was sindsdien volledig verlamd. Twee jaar later stierf hij.

Meer info: https://www.haaretz.com/israel-news/2023-09-01/ty-article-magazine/.highlight/settlers-have-a-very-effective-system-for-forcing-palestinians-out-of-their-homes/0000018a-4c1a-d775-a79a-5d9b526c0000?utm_source=mailchimp&utm_medium=Content&utm_campaign=daily-brief&utm_content=c4d17772ac

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be