IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Inval in Jenin begin juli

Facebook
Twitter
Email
Print

© Cartoon: Latuff

UPDATE 6 juli

Woensdag 5 juli vroeg in de ochtend hebben Israëlische militaire bezettingstroepen zich teruggetrokken uit  het vluchtelingenkamp van Jenin na een invasie van drie dagen.

Volgens het internationaal humanitair recht heeft het Israëlische leger zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Tijdens de invasie dwong het leger meer dan 500 gezinnen, waaronder meer dan 3500 Palestijnse vluchtelingen, om hun huizen uit het kamp te verlaten.

Ook op weg naar het ziekenhuis hebben vluchtende families enorm te leiden gehad onder de Israëlische bombardementen.

Het Israëlische leger  vuurde tientallen gasbommen af in het ziekenhuis en tientallen onschuldige burgers werden getroffen, waaronder kinderen en vrouwen.

Medische teams liepen gevaar om de Palestijnse slachtoffers te bereiken omdat bulldozers wegen en alles dat op diens weg kwam vernielden tijdens de Israëlische invasie.

© Cartoon, Latuff 2023

Maandagochtend 3 juli kondigde het Israëlische leger een invasie aan in het vluchtelingenkamp van Jenin, een van de dichtstbevolkte gebieden in het noorden van de Westelijke Jordaanoever in de bezette Palestijnse gebieden.

Meer dan 1500 soldaten met 150 tanks en gepantserde voertuigen vielen Jenin binnen vanuit de vier richtingen van het kamp met een luchtdekking door drones en helikopters. Een hoge regeringsfunctionaris zei dat “het doel van deze uitgebreide operatie is om een einde te maken aan de rol van Jenin als toevluchtsoord voor terreur, en het zal zo lang duren als nodig is.”

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft verklaard dat 9 Palestijnen zijn gedood en meer dan 50 anderen gewond zijn geraakt, waaronder velen in kritieke omstandigheden.
Medische hulp kan moeilijk of nauwelijks Palestijnse slachtoffers bereiken omdat Israëlische bulldozers wegen onbruikbaar maken, naar eigen zeggen om de invasie te vergemakkelijken.
De Palestijnen hebben het over een massale verwoesting van huizen en eigendommen door Israël.

WAFA, de correspondent van het Palestijnse nieuws- en infobureau, zei dat de Israëlische troepen het vuur openden op de verslaggever van al-Arabi TV, Amid Shehadeh, en cameraman Rabi Munir, die de camera en zender in brand staken.
Shehadeh zei dat soldaten hem en de cameraman rechtstreeks als doelwit hadden, meer dan zes kogels beschadigden de camera.

Vijf andere journalisten zeiden dat ze vastzaten in een huis in het kamp en dat de Israëlische strijdkrachten het rechtstreeks op hen hadden gemunt, waarbij ze er bij het Internationale Comité van het Rode Kruis op aandrongen hen uit dat huis te evacueren.
Palestijnen in het kamp zeiden dat het Israëlische leger met raketten een appartementsgebouw in het kamp hadden beschoten nadat de bewoners waren gedwongen het te evacueren. De bovenste verdieping van een gebouw met drie verdiepingen werd verwoest.

Premier Mohammad Shtayyeh verooldeeld de Israëlische militaire aanval op de stad Jenin en beschreef de aanval als een nieuwe misdaad.

Hij benadrukt dat het Palestijnse volk zich niet zal overgeven aan deze agressie, maar zich ertegen zal verzetten “tot de ondergang van de criminele Israëlische bezetting. Shtayyeh riep op tot een onmiddellijke stopzetting van de agressie in Jenin en om Israël te straffen voor zijn terrorisme en het terrorisme van zijn kolonisten”.

Bronnen en updates:

https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/7/4/jenin-attack-live-10-killed-as-israeli-raid-enters-second-day

https://imemc.org/article/israeli-soldiers-kill-another-palestinian-in-jenin/

 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag





Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be