IEDER MENS IS GELIJK

Search

Walid Daqqa 37 jaar gevangen en nog niet vrij

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto: Addameer, Wallid Daqqa

Walid Daqqa werd in Israƫl geboren en sloot zich in 1983 aan bij de PLO. In 1987 werd hij veroordeeld tot levenslang wegens zijn betrokkenheid bij de moord op Moshe Tamam een Israƫlische soldaat. Daqqa heeft altijd ontkend dat hij direct betrokken was bij de moord. In 2012 werd de gevangenisstraf gereduceerd tot 37 jaar. Hij zou in maart 2023 vrij komen, maar daar werd een stokje voor gestoken. Er komt nog 2 jaar bij.
Walid Daqqa is een voorbeeld van een gevangene die lichamelijk gebonden is, maar een vrije geest heeft behouden. De vele jaren in een cel hebben hem niet gebroken. Hij werd een van de leiders van de Palestijnse Gevangenen Beweging.

Daqqa is in de gevangenis getrouwd, maar hij is niet samen met zijn vrouw. Zijn sperma heeft hij kunnen smokkelen. Het gevolg is dat hij nu een dochter heeft.
In 2016 voltooide Walid zijn universitaire studie. En in 2010 schreef hij een boek: het smeltende bewustzijn:
Niets is meer intens en zwaar dan te leven met een gevoel van onderdrukking en te lijden zonder dat je het kunt beschrijven, zonder dat je de oorzaak en bron kunt bepalen. Onzekerheid en onderdrukking geven je een gevoel van hulpeloosheid. Je lijkt je menselijke waardigheid verloren te hebben. Je ervaart dat de wereld je in de steek heeft gelaten en je taal schiet te kort om je gevoel te omschrijven en de vinger te leggen op je wanhoop. Je ervaart geen verlichting, omdat je niet begrijpt. Alleen een vrije geest kan voor opluchting zorgen.

Naast zijn studies was Walid vurig betrokken in de intellectuele, culturele en artistieke wereld. Als gevolg daarvan was hij een doelwit voor onderdrukking, mishandeling en straf. Familiebezoek werd hem onthouden. Zijn geschriften en boeken, die hem dierbaar waren, werden in beslag genomen Hij werd financieel gestraft en willekeurig overgeplaatst of eenzaam opgesloten. Medische hulp werd hem geweigerd. Door alle tegenwerking werd Walid niet afgeschrikt. Hij schreef een overvloed aan artikelen, romans en verslagen van het leven in de gevangenis. Walids woorden overstijgen de muren van zijn gevangenschap.
De medische toestand van Walid is problematisch. Hij heeft beenmergkanker. Dokters geven hem nog 2 jaar. Desondanks heeft men besloten dat Walid Daqqa nog twee jaar in de gevangenis moet blijven. Dat zou kunnen betekenen dat hij in de gevangenis sterft.

https://www.addameer.org/prisoner/5100

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-05-23/ty-article/.premium/israel-weighing-parole-for-terminally-ill-palestinian-prisoner/00000188-45d0-de00-a588-ffdabeef0000

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be