IEDER MENS IS GELIJK

Search

Francesca Albanese ,Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in de Palestijnse bezette gebieden in Brussel.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestina Solidariteit

Op dinsdag 26 september 2023 vond in Brussel een conferentie plaats met Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden.
De conferentie was een organisatie van verschillende Palestijnse solidariteitsorganisaties (Association Belgo Palestinienne, 11.be/CNCD, BA4P, ECCP & Palestina Solidariteit) in België, en had als titel:
“Palestijnen voor altijd gevangen: mensenrechten onder bezetting”.

De opkomst was erg talrijk; vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, academici, studenten en activisten woonden de conferentie bij.

Albanese legde uit wat haar mandaat als speciaal VN-rapporteur uit bij het rapporteren over de mensenrechtensituatie in de Palestijnse bezette gebieden inhoudt en doet aanbevelingen aan de VN-Mensenrechtenraad en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Ze benoemde haar bezorgdheden met betrekking tot de situatie van de mensenrechten op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem en in de Gazastrook. Ze presenteerde een diepgaande analyse van het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking (zoals ook uitgebreid beschreven in haar eerste rapport).

Ze verduidelijkte de juridische principes, de betekenis en de implicaties van het recht op zelfbeschikking, een recht dat voor de Palestijnen nog steeds niet geldt.
Voor de VN-lidstaten is het recht op zelfbeschikking fundamenteel, het is ‘de missie’ van de VN sinds de nasleep van de tweede wereldoorlog

Albanese zei dat ze het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem (“bezet Palestijns gebied”), niet heeft kunnen bezoeken vóór de indiening van haar rapport, ondanks een uitnodiging ontvangen door de permanente Waarnemer van de Staat Palestina bij de Verenigde Naties.
Ze voegde eraan toe dat toegang tot het bezette Palestijnse gebied een sleutelelement van haar mandaat is en in de toekomst zal worden nagestreefd, en haar verzoek om de Permanente Vertegenwoordiger van Israël bij het Bureau van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties in Genève te ontmoeten werd afgewezen.

Albanese beantwoordde aan het einde van de conferentie verschillende vragen en interventies van de deelnemers.

Lees hier het rapport van F. Albanese

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be