IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Apartheid in Palestina | expo, film en panelgesprek

Facebook
Twitter
Email
Print

Apartheid in Palestina | expo, film en panelgesprek

De recente gebeurtenissen van dodelijke aanvallen op Palestijnen door de IsraĆ«lische staat en de recente protesten tegen de IsraĆ«lische staat hebben opnieuw de aandacht van de media op Palestina gevestigd. Tenzij er specifieke gebeurtenissen zijn, echter, zwijgen de westerse media vaak over de voortdurende apartheidssystemen tegen en de voortdurende onderdrukking van de Palestijnen. Zelfs wanneer zij wel aandacht besteden aan specifieke gebeurtenissen, worden deze vaak voorgesteld als onoplosbare “geweldscycli” of als “religieuze botsingen”, waardoor de structurele mechanismen die in het spel zijn worden ontkend: onderdrukking, discriminatie en etnische zuivering van Palestijnse burgers door de staat IsraĆ«l.

Met deze activiteit biedtĀ Kif KifĀ een platform voor dialoog en discussie.

We beginnen met de vertoning van de film ‘The Present‘, een korte film over een vader en dochter in de Palestijnse nederzettingen van de door IsraĆ«l bezette West-Bank. De filmvertoning zal een startpunt zijn voor gesprekken over de dagelijkse realiteit en ervaringen van inwoners van Palestina, waaronder checkpoints, het leven in een open gevangenis, en de scheiding van families. Van daaruit gaan we dieper in op de verschillende mechanismen van onderdrukking en machtsverhoudingen in de regio en de rol van geopolitiek in deze onderdrukking. Dit omvat de betrokkenheid van de Belgische staat in het conflict terwijl ze vaak asiel weigert aan Palestijnen die naar BelgiĆ« zijn gevlucht. We zullen de discussie situeren in een bredere context van mensenrechten, (on)gelijkheid en (anti)racisme en mogelijke oplossingen bespreken aan de hand van verschillende vragen: kan de internationale gemeenschap bijdragen tot vrede en rechtvaardigheid? Wat kunnen we doen als middenveldorganisaties? Wat kunnen we doen als activisten?

Sprekers

  • Omar Karim ( activist)
  • Maha Abdallah (onderzoeker & activist)
  • Dima Almeshal (dokter & activist)
  • Moderator: Ludo de Brabander

Programma

  • 18u30 Introductie en korte uitleg door Els Vanden Meersch over haar expo ‘Sound of stones’
  • 19u00-19u30 Screening van de kortfilm ā€˜The Presentā€™ van Farah Nabulsi
  • Korte pauze
  • 19u45-20u45 Panelgesprek

Dit evenement isĀ gratis, maar inschrijven viaĀ deze link.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be