IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Open brief: Hasselt schrapt subsidies Palestijnse debatavond

Facebook
Twitter
Email
Print

© Screenshot uitzending TV – Limburg van 1 november 2023

De Stad Hasselt heeft de subsidieaanvraag geweigerd voor een debatavond van ‘Palestina Solidariteit Limburg’, de avond had als thema ‘Palestina & Oekraïne, legitiem verzet? Met sprekers: Marcel Brus, Johan De Poortere & Pieter Stockmans.

De vereniging hield al eerder debatavonden met gastsprekers, die telkens wel gesubsidieerd werden door de stad Hasselt. Maar deze aanvraag werd nu geweigerd. 

Naar aanleiding van deze weigering schreef Palestina Solidariteit Limburg een open brief naar het gemeentebestuur van Hasselt, dit werd ook opgepikt door TV – Limburg die daarover een reportage maakte in de nieuwsuitzending van 1 november.

Hier kan u de open brief naar de gemeente nalezen, de link naar de TV reportage kan u onderaan dit artikel terug vinden.

Aan:

burgervader Steven Vandeput,

schepenen mvr. Nele Kelchtermans bevoegd voor o.a. internationale solidariteit.

schepenen mvr. Derya Erdogan. bevoegd voor o.a. discriminatie, racisme en gelijke kansen. 

Alle leden van de gemeenteraad.

Inwoners van Hasselt en omstreken.

Geachte leden van de pers.

Beste,

De dienst Gelijke Kansen heeft Palestina Solidariteit Limburg laten weten dat de subsidie Mondiale Sensibilisering voor onze info- en debatavond “Palestina en Oekraïne, Legitiem Verzet?” werd afgewezen. Met als argumentatie dat “de stad neutraal wenst te blijven in het ‘conflict’ tussen Israëli’s en Palestijnen”. De stad vraagt ook uitdrukkelijk om haar logo te verwijderen van de affiche en laat weten dat de avond uit de activiteitenkalender van de dienst Gelijke Kansen werd geschrapt.

Zoals bij de voorgaande edities, die wel op subsidies konden rekenen, hebben we opnieuw gerenommeerde journalisten en experten voor een info- en debatavond uitgenodigd.

Die zullen spreken over het verzet in Oekraïne en Palestina. We zien geen enkele reden om subsidies te weigeren en vrezen ongegronde en onwettige censuur.

Neutraal blijven?

De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu zei:  “Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking, kies je de kant van de onderdrukker”.

Wij zullen niet stoppen te wijzen op de oorlogsmisdaden tegen onschuldige burgers, zowel die van Hamas als die van Israël. De oorzaak van het ‘conflict’ is de etnische zuivering sinds 1948-1949, de bezetting, de kolonisatie en het apartheidsregime, die stuk voor stuk en meermaals werden veroordeeld door de Verenigde Naties. Dat is geen detail in deze, zoals secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres zopas nog benadrukte. 

Palestina Solidariteit Limburg roept de Hasseltse gemeenteraad op om resoluut te pleiten voor een staakt-het-vuren. Het roept de gemeenteraad ook op om Hasselt, naar het voorbeeld van Gent, Luik en Verviers, te verklaren tot Apartheids Vrije Stad en de provinciale, regionale en nationale autoriteiten aan te sporen om sancties op te leggen aan Israël zolang de illegale bezetting van Palestina niet is beëindigd.

Palestina Solidariteit Limburg roept alle vredelievende personen en organisaties op deze brief mee te ondersteunen. Ons beste antwoord aan het schepencollege van Hasselt is uw massale aanwezigheid op de debatavond (*). 

We rekenen op jullie solidariteit en financiële steun.

Druk onze flyer (*) af, volg ons op Instagram (*).

Met vriendelijke groeten,

Steun Palestina Solidariteit Limburg: 

BE67 9733 7900 3787 BIC ARSBE22  mededeling “OPEN BRIEF”

 

De uitzending op TV- Lilmburg kan je hier herbekijken, klik op de afbeelding.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be