IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

45.000 betogers in Brussel voor de grote mars in solidariteit met Palestina en voor een onmiddellijk staakt-het-vuren

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto’s Palestina Solidariteit

Na de oproep van een brede coalitie* van middenveldorganisaties -waaronder de Association Belgo-Palestinienne, Palestina Solidariteit, 11.11.11 en haar Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11, het ACV, ABVV, Broederlijk Delen, intal en Vrede vzw- betoogden meer dan 45.000 mensen op zaterdag 11/11 in Brussel om te eisen dat de Europese Unie en Belgiƫ al het mogelijke doen om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te verkrijgen.

De demonstratie verliep vreedzaam en zonder incidenten.

De mars vertrok om 14.30 uur aan het Station Brussel-Noord, doorkruiste het stadscentrum via het Centraal Station en eindigde om 16.30 uur aan het Zuid-Station. Daar werden een aantal toespraken gehouden op het podium. Onder de sprekers waren Omar Barghouti, medeoprichter van de BDS-beweging (Boycot, Desinvestering, Sancties) voor de rechten van het Palestijnse volk en co-winnaar van de Gandhi Vredesprijs 2017, en Salah Hamouri, een Frans-Palestijnse advocaat die in december 2022 door de Israƫlische autoriteiten uit zijn woonplaats Jeruzalem werd gezet. De toespraken waren gericht op de verantwoordelijkheid van Belgiƫ en de Europese Unie om druk uit te oefenen op Israƫl met het oog op het beƫindigen van het bloedbad in Gaza en van de schendingen van de rechten van het Palestijnse volk.

De sprekers benadrukten ook het belang van steun aan het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof, om ervoor te zorgen dat oorlogsmisdadigers worden berecht. Daarnaast wees de Unie van Progressieve Joden in Belgiƫ op het belang van het niet verwarren van kritiek op de staat Israƫl met antisemitisme.

“De hoge opkomst toont opnieuw de emoties die de situatie in Gaza uitlokt bij de Belgische burgers. Velen roepen onze regering op om alles in het werk te stellen om de wapens zo snel mogelijk het zwijgen op te leggen, wat een absolute voorwaarde is om de bescherming van alle burgers te garanderen”, zei Isabelle Vanbrabant, woordvoerder van INTAL. “BelgiĆ« heeft al een aantal stappen in de goede richting gezet, waaronder de oproep tot een humanitair staakt-het-vuren en duidelijke financiĆ«le en politieke steun voor het onderzoek door het Internationaal Strafhof. Maar het kan en moet verder gaan, en moet de Europese Unie aansporen om hetzelfde te doen. BelgiĆ« en de Europese Unie hebben de plicht een einde te maken aan hun passiviteit. Zo niet maken ze zich medeplichtig aan IsraĆ«lische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het is tijd om een militair embargo aan IsraĆ«l op te leggen en alle handel met de IsraĆ«lische nederzettingen te verbieden die illegaal gevestigd zijn in bezet Palestijns gebied. Ze moeten ook sancties afkondigen om IsraĆ«l te dwingen een eind te maken aan de bezetting, kolonisatie en apartheid waaraan Palestijnen onderworpen worden. Zoniet, zal er geen einde komen aan de spiraal van geweldā€.

Eerste ondertekenaars van de oproep

Association belgo-palestinienne WB, 11.11.11, ABVV/FGTB, ACV/CSC, A contre-courant, Agir pour la Paix, AmitiĆ© sans frontiĆØre, les Ambassadeurs d’expression citoyenne, ARCI Bruxelles, ATTAC, Awsa BE, Belgian Academics for Palestine (BA4P), Broederlijk Delen, CADTM, Cercle de Libre PensĆ©e Kring voor het Vrije Denken, CEPAG, CNAPD, CNCD 11.11.11, CNE, CommunautĆ© palestinienne de Belgique et du Luxembourg, ComitĆ© belge de soutien au Peuple Sahraoui, De-Colonizer, DiEM2, ECCP, Een Andere Joodse Stem, Entraide et FraternitĆ©, FĆ©dĆ©ration Internationale pour les Droits Humains (FIDH), Forum Nord Sud, FOS, Intal, Jeunes CSC, Jeunes FGTB, JOC, Fondation LĆ©on Lesoil, Laba asbl, LaicitĆ© et Humanisme en Afrique centrale (LHAC), Mouvement Ouvrier ChrĆ©tien (MOC), PrĆ©sence et Action culturelles (PAC), Palestina Solidariteit, PAX Christi Vlaanderen, Solsoc, Soralia, Unie van Progressieve Joden in BelgiĆ«/Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB), Vie fĆ©minine, Viva Salud, Vrede vzw.

Ā 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be