IEDER MENS IS GELIJK

Search

Meten met twee maten

Facebook
Twitter
Email
Print

© Cartoon: Latuff

We hebben al meermaals betoogd dat het Westen ongeloofwaardig is als het opkomt voor mensenrechten en het Internationaal Humanitair recht.
Er volgde een scherpe veroordeling van de Russische inval in de Oekraïne op 24 februari 2022. De militaire bezetting van de Westbank van meer dan een halve eeuw krijgt echter geen veroordeling. De oorlogsmisdaden van Rusland in onder andere Syrië en de Oekraïne werden veroordeeld. Maar bij de bombardementen van na 7 oktober 2023 op Gaza-stad ontbreekt in het Westen een eenduidige veroordeling.

Het morele bankroet van het Westen

Koert Debeuf, adjunct-professor Midden-Oosten aan de VUB 25 oktober in De Standaard
Ik was enkele dagen geleden in Japan en was verrast door de negatieve houding van Japanners tegenover het Westen en dan met name Joe Biden van de VS en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
De geloofwaardigheid van het Westen op het vlak van mensenrechten en internationaal recht kreeg een flinke deuk met de inval van de VS in Irak in 2003. De gevangenhouding van verdachten in Guantánamo daarna vergrootte de schandvlek.
Na de Russische inval in 2022 in Oekraïne vroeg het Westen steun voor de opgelegde sancties aan Rusland. Een vertegenwoordiger van Pakistan gaf als commentaar: ‘In 2003 schonden de VS het internationale recht, maar vroegen onze steun. Nu schendt Rusland hetzelfde recht en moeten wij sanctioneren. Dat gaan we niet doen.’
Debeuf concludeert:
‘Met welk gezag kan het Westen China nog bekritiseren voor zijn heropvoedingskampen voor de Oeigoeren? Wie zal nog luisteren wanneer Europa rapporteert dat er problemen zijn met de mensenrechten in Turkije? ….
Als men zich zelfs in Japan begint af te vragen waar het Westen in godsnaam mee bezig is, dan is er reden genoeg om ons ernstige zorgen te maken’.

Waarom neemt Europa geen duidelijker standpunt in?

Benjamin Dalle (CD&V) schreef op 7 november 2023 in de Standaard:
‘Na meer dan vier weken oorlog stellen de Verenigde Naties vast dat meer dan 40 (!) procent van de doden in Gaza kinderen waren. Er zijn al 4104 gerapporteerde overlijdens van kinderen, en nog eens 1250 kinderen vermist of begraven onder gebombardeerde gebouwen. Eerder bleek dat elke dag meer dan vierhonderd kinderen worden gedood of gewond raken in Gaza. De cijfers verwijzen het Israëlisch discours, dat hun militaire actie gericht is op Hamas, naar het rijk der fabelen.
Die cijfers zijn shockerend, onaanvaardbaar en ongezien. En achter ieder individueel geval zit een tragedie. Op de sociale media zie je overal hartverscheurende beelden van (zwaar)gewonde en huilende kinderen, wanhopige ouders en rouwende families.
Ik was erg onder de indruk van het getuigenis van kinderarts Tanya Haj-Hassan (Artsen Zonder Grenzen), die op de BBC sprak over de situatie in de ziekenhuizen in Gaza. Ze vertelde dat het volledige ziekenhuissysteem is ingestort en dat bombardementen gericht zijn op zorgvoorzieningen, ambulances, en dichtbevolkte vluchtelingenkampen. Ze heeft het over een lawine van menselijk leed zonder voorgaande. Haj-Hassan vertelde het verhaal van een gewond meisje van 10 jaar dat naar een dokter kwam met een blad met 27 namen erop. Het meisje zei: ‘Dit zijn mijn familieleden die bij mij thuis waren. Alsjeblieft, zoek hen onder het puin.’
We kunnen niet de moord op burgers door Hamas veroordelen en halfslachtig blijven tegenover Israël dat de dood van meer dan 4000 onschuldige kinderen op zijn geweten heeft. De Jordaanse koningin Rania verklaart: ‘Moeten we hieruit begrijpen dat het verkeerd is om een hele familie met een geweer te vermoorden, maar dat het oké is om ze dood te bombarderen?’
De basisregel in het internationaal humanitair recht is dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen militaire doelen en burgerdoelen. Deze basisregel wordt door Israël met de voeten getreden.
‘Laat het sterven van onschuldige slachtoffers stoppen. Pleit voor een wapenstilstand en werk aan oplossingen. Als Israël daar niet op ingaat, moeten alle opties overwogen worden, inclusief procedures bij het Internationaal Strafhof en strenge sancties.’

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be