IEDER MENS IS GELIJK

Search

Een eind maken aan de wapendeals met Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: AL Haq/Al Mezan

Meer dan honderd organisaties wereldwijd deden deze maand een oproep tot een tweezijdig wapenembargo tegen Israël. Dat wil zeggen: geen wapens leveren aan Israël en geen wapens of wapensystemen kopen van Israël.
Sinds het begin van de grootschalige militaire vergelding van Israël op Gaza op 7 oktober 2023 heeft het Israëlische leger disproportionele en onwettige aanvallen gedaan (met onder andere clusterbommen en het gebruik van witte fosfor) op de burgerlijke infrastructuur met een groot aantal burgerlijke slachtoffers tot gevolg.
Het aantal doden is op 7 november 2023 volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid gestegen tot 10328. 67% van hen zijn kinderen en vrouwen. 2450 Palestijnen worden vermist. Ze liggen waarschijnlijk onder het puin.
Voor Palestijnse burgers is het nergens veilig in de Gazastrook. Men kan geen kant uit en er zijn bijna constant bombardementen. Er zijn geen schuilplaatsen er is geen toegang tot voedsel, water, elektriciteit of brandstof. En een verantwoorde evacuatie van zovelen is ondoenbaar.
Officiële verklaringen van Israël stellen dat ‘de nadruk ligt op schade toebrengen, niet op nauwkeurigheid’. Israël roept op om ‘de Gazastrook van de aarde weg te vagen’. In één week vielen er 6000 bommen. Rapporten melden aanvallen op burgers, gezondheidspersoneel, journalisten, ziekenhuizen, scholen, moskeeën, kerken, bakkerijen, telecommunicatie-infrastructuur en gebieden die daarvoor als veilig werden aangemerkt. Veel hiervan valt onder de categorie oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
In de Westbank werden 158 Palestijnen gedood waarvan 45 kinderen.
Soortgelijke aanklachten in het verleden hebben de VS, Canada, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland er niet van weerhouden om wapens te leveren aan Israël. In 2021 drong de VN-raad voor Mensenrechten erop aan om af te zien van wapenleveringen aan Israël als er een duidelijk risico is dat de wapens gebruikt zouden worden voor ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht.
De laatste dagen hebben de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland aanvullende militaire uitrusting geleverd.
Daarom roepen wij op:

• tot een onmiddellijk staakt het vuren, een onvoorwaardelijke en ongehinderde toegang tot brandstof, humanitaire hulp, water, voedsel en medische hulpgoederen en het stopzetten van de onwettige blokkade die al 16 jaar duurt;
• dat de VS, de UK, Duitsland, Canada, Italië, Nederland en andere staten stoppen met hun militaire steun aan Israël. Dit in overeenstemming met verplichtingen volgens het internationaal recht. Wie wapens levert aan Israël is medeplichtig aan de misdaden van Israël;
• dat staten die wapens en bewakingstechnologie uit Israël importeren hiermee stoppen;
• dat andere staten hun faciliteiten niet beschikbaar stellen voor transport van wapens naar Israël.

Ondertekend door o.a.: Een Ander Joods Geluid, Addameer, Al Mezan, Al Haq, ABP België, Palestine Solidarité France, ECCP Brussel, PCHR, The Rights Forum.

Bronnen:

https://www.alhaq.org/advocacy/22123.html

https://www.ochaopt.org/content/hostilities-gaza-strip-and-israel-flash-update-18

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be