IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Factsheet Gazastrook

Facebook
Twitter
Email
Print

© Factsheet: o.a. Social Development Forum, VN- gezondheids org., Palestijns ministerie van gezondheid,…

Wat is de Gazastrook?

De Gazastrook is een kleine 40 kilometer lange strook Palestijns land waar Israël de Palestijnen al 16 jaar lang gevangenhoudt onder een brutale en illegale belegering en al meer dan 56 jaar onder een gewelddadig militair bewind.

Het is 8 keer kleiner dan Oost-Vlaanderen, met 700 000 méér inwoners.

Wie woont er in de Gazastrook?

Er wonen ruim twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook, van wie de helft kinderen zijn. De meerderheid van de bevolking van de Gazastrook bestaat uit Palestijnse vluchtelingen die met geweld door Israël uit hun ouderlijke huizen werden verdreven en de Gazastrook werden binnengeduwd. Nu verliezen velen in de Gazastrook door de Israëlische bommen opnieuw hun huizen.

Wat gebeurt er momenteel in de Gazastrook?

Volgens genocide-experts is dit een schoolvoorbeeld van genocide. Sinds 7 oktober bombardeert Israël zonder onderscheid de Gazastrook, waarbij ziekenhuizen, scholen, appartementsgebouwen, marktplaatsen en meer worden aangevallen, terwijl water, voedsel, communicatie en elektriciteit volledig worden afgesloten. Op 1 november 2023 heeft Israël ruim 8300 Palestijnen gedood, waaronder tot nu toe meer dan 3500 kinderen.  Dit aantal blijft zeer snel stijgen.

Wat betekent de Israëlische blokkade van de Gazastrook?

Al meer dan 16 jaar houdt Israël Palestijnen vast in de Gazastrook en laat bijna niemand vertrekken, zelfs niet om levensreddende medische zorg te ontvangen. Sinds 2007 heeft Israël elektriciteit, drinkwater, voedsel en medicijnen in de Gazastrook beperkt.

Wie is het doelwit van Israël in de Gazastrook?

Israëlische functionarissen hebben zowel met hun woorden – zoals zeggen dat de Gazastrook ‘geen burgers’ heeft – als met hun daden – zoals het bombarderen van ziekenhuizen en scholen in de Gazastrook – duidelijk gemaakt dat het hun bedoeling is om doelbewust burgers te doden.

Wat zeggen internationale mensenrechtenorganisaties over de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen in de Gazastrook?

Amnesty International en Human Rights Watch hebben Israël opgeroepen zijn apartheidssysteem tegen de Palestijnen in de Gazastrook en de Westbank te beëindigen.

De VN noemen de Gazastrook al jaren ‘onleefbaar’ vanwege de brutale belegering van Israël.

Hoe is dit allemaal begonnen?

Israël onderwerpt de Palestijnen al tientallen jaren aan dagelijks geweld. In 1948 verdreef Israël 75% van de gehele Palestijnse bevolking uit hun huizen en van hun land, en sindsdien is Israël niet opgehouden hen te onderdrukken. Palestijnen noemen dit de Nakba in het Arabisch, of de ‘catastrofe’.

Hoe is het leven voor Palestijnen in de Gazastrook?

Israël bombardeert regelmatig Palestijnen in de Gazastrook. Vóór de gewelduitbarsting van 7 oktober 2023 heeft Israël sinds 2008 al ongeveer 6400 burgers gedood, waaronder meer dan 2300 kinderen. Als het hen niet bombardeert, berooft het hen van hun basisbehoeften om te overleven.

Wat willen de Palestijnen in de Gazastrook?

Zoals alle mensen willen de Palestijnen in de Gazastrook in vrijheid en veiligheid op hun eigen land leven.

NIETS RECHTVAARDIGT HET ONTZEGGEN VAN VRIJHEID AAN EEN HEEL VOLK.

Bron: Institute for Middle East Understanding

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be