IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Kritische joodse journalist moet onderduiken

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto, screenshot verklaring journalist op Youtube

In tijden van oorlog is alles zwart-wit. Dissidente geluiden zijn ongewenst. Joodse journalisten staan steeds meer onder druk. Ze ontvangen bedreigingen. Als gevolg hiervan moest Israel Frey, een orthodoxe jood met radicale kritiek op de Israëlische bezetting, onderduiken.

Dit is zijn verklaring:

Honderden rechtse activisten bestormden mijn huis. Ze probeerden mij en mijn kinderen aan te vallen. Daarom moest ik onderduiken. Ik krijg boodschappen met extreme bedreigingen, ook nu nog. Ja, ik ben bang, maar ik geef niet op. Ik ben Israel Frey, journalist.

Ze gingen achter mij aan omdat ik sprak over het belang van empathie en gebed voor de kinderen van de Gazastrook. Ze worden afgeslacht in deze verschrikkelijke tijd. De beelden van de aanval zijn gruwelijk. De verliezen zijn ernstig.

Israël heeft een trauma. Maar trauma’s en emoties kunnen makkelijk leiden tot het overschrijden van morele grenzen. Jarenlang is in ons Israëliërs een vijanddenken gezaaid. Deze voedingsbodem is steeds sterker geworden onder de huidige extremistische regering, die racistisch is, nationalistisch en uitgaat van joodse superioriteit. In de Westbank worden ‘voor de veiligheid’ Palestijnen verdreven uit hun dorpen. Gewapende kolonisten bestormen dorpen en schieten op de bewoners. In het dorp Qusra bijvoorbeeld werden 4 mensen door kolonisten doodgeschoten. De volgende dag onderbraken ze de begrafenis en vermoordden ze een vader en zijn zoon ter plekke. Gemeenschappen worden gedwongen hun huizen te verlaten vanwege de bedreigingen door kolonisten en het leger.

Onze joodse verliezen zijn ook groot, maar mensen gebruiken deze oorlog om te doen wat van tevoren al gepland was: apartheid en een etnische zuivering die Palestijnen wegdrukt. Er wordt openlijk gesproken over ‘Nakba 2’. We zien op sociale mediabeelden van Palestijnse kinderen die bedreigd worden met een pistool in hun gezicht, met daaronder de tekst: ‘dood vandaag de terroristen van morgen’.

Bovenal is er de grootschalige moord in de Gazastrook op duizenden onschuldige burgers, die bijna met consensus wordt uitgevoerd. Iedereen die compassie heeft met de slachtoffers vanwege de pijn die wij hen aandoen, wordt gezien als een verrader. Alsof mensenlevens in de Gazastrook er niet toe doen…

Ik wil twee groepen aanspreken.

Allereerst Israëliërs in het centrum. Er waren het afgelopen jaar grootschalige protesten tegen deze regering. Maar als je nu dezelfde gewelddadige taal uitspreekt als Ben Gvir, als je geen alternatief hebt voor deze corrupte regering die geleid wordt door Netanyahu en Smotrich, heb je niets te zeggen. Alstublieft, denk na bij wat je doet en verhef een morele stem tegen deze oorlog, tegen het bombarderen van burgers. Steun de mensen die nu vervolgd worden.

Ten tweede richt ik mij tot de wereld. Zorg ervoor dat je je morele grenzen niet overschrijdt door je bereidheid om Israël te steunen. We hebben hier een regering die verantwoordelijk is voor een militaire bezetting, voor een etnische zuivering en voor de vervolging van politieke tegenstanders. Er heerst fascisme in ons land. Zorg dat je er geen deel van uitmaakt. Help de goede mensen die we in Israël hebben. Zij weten wat waar is. De vicieuze cirkel van pijn en verdriet zal niet gebroken worden door meer geweld, maar door gerechtigheid en gelijkheid voor alle mannen en vrouwen, van de rivier tot de zee.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be