IEDER MENS IS GELIJK

Search

Factsheet Siemens

Facebook
Twitter
Email
Print

Hoe kennen wij Siemens?

Het Duitse bedrijf Siemens is al 125 jaar actief in België. Als consument ken je Siemens vooral als fabrikant van elektronische huishoudapparaten. Siemens is echter veel meer dan dat. Als technologiebedrijf houdt Siemens zich ook bezig met o.a. ontwikkelen van infrastructuur voor energievoorziening en voor spoor- en wegvervoer.

Hoe is Siemens medeplichtig aan het Israëlisch apartheidssysteem?

Gas

Siemens kreeg het contract toegewezen voor de bouw van de EuroAsia Interconnector, een onderzeese kabel die het Israëlische elektriciteitsnet met dat van Europa zal verbinden. Hierdoor kunnen illegale kolonies op gestolen Palestijns (en Syrisch) land profiteren van de handel tussen Israël en de EU in elektriciteit geproduceerd uit fossiel gas. Op die manier is Siemens niet alleen medeplichtig aan het apartheidsregime van Israël, maar ook aan de ontginning van fossiele brandstoffen, een van de oorzaken van de mondiale klimaatcrisis.

Transport

Wegverkeer: Via haar Israëlische vertegenwoordiger, Orad Group, heeft Siemens verkeerscontrolesystemen geïnstalleerd op snelwegen die alleen voor Israëli’s bestemd zijn in het bezette Palestijnse gebied, o.a. wegen nr. 5 en 443.

De snelwegen connecteren de illegale kolonies met de rest van Israël, waardoor de illegale annexatie van de kolonies bij Israël gefaciliteerd wordt. Door er verkeerscontrolesystemen te voorzien, draagt Siemens actief bij aan deze illegale praktijken en de schending van het internationaal recht.

Spoorverkeer: Via haar Israëlische dochteronderneming, Siemens Israel, verkocht het bedrijf 118 passagiersrijtuigen aan de Israëlische spoorwegen voor gebruik in de sneltrein Tel Aviv-Jeruzalem (A1). De route van de trein doorkruist het bezette Palestijnse gebied in twee gebieden. In december 2021 zijn de treinwagons van Siemens in gebruik genomen op het treintraject A1.

Palestijnen uit het bezet gebied kunnen geen gebruik maken van deze faciliteiten terwijl het wel hun land doorkruist en inpikt. Hiermee is Siemens medeplichtig aan het apartheidsregime en schending van de mensenrechten van de Palestijnen.

Gevangeniswezen

Via zijn Israëlische vertegenwoordiger, Orad Group, leverde het bedrijf apparatuur en technologie aan de Israel Prison Service (IPS). In 2004 leverde Orad perimeterbeveiligingssysteem van Siemens aan de Gilboa-gevangenis, een detentiecentrum in Israël, bestemd voor Palestijnse politieke gevangenen. Tussen 2012 en 2017 leverde Orad ook onderhoudsdiensten voor branddetectie- en blussystemen van Siemens in de faciliteiten van de Israëlische gevangenisdienst.

In november 2023 houdt Israël ongeveer 10 000 Palestijnse politieke gevangenen vast, een groot deel daarvan zijn zogenaamde ‘administratieve gevangenen’. Ze zitten dus vast zonder enige vorm van aanklacht of proces. Er worden ook zo’n 170 Palestijnse kinderen vastgehouden.

Hoe kan je Siemens boycotten en onder druk zetten?

Kies een alternatief

Er zijn genoeg andere, kwalitatieve merken van wasmachines, ovens, vaatwasmachines etc. Check de website van WhoProfits om te weten te komen of de andere merken geen aandeel hebben in de schending van de mensenrechten van de Palestijnen.

Eis van je bank dat het niet investeert in Siemens

Deze banken bieden leningen aan Siemens en zijn daarmee geldschieters van de misdrijven van Siemens:

BNP Paribas, ING Bank, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Société Générale, Crédit Agricole, Santander, Commerzbank, UniCredit

Stuur via de website van Fairfin een klachtenbrief naar jouw bank en dring er bij hen op de bezetting niet te financieren.

https://bdsmovement.net/siemens-and-chevron-stop-fueling-apartheid-and-climate-disaster

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be