IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Op de vlucht voor buitensporig geweld

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: B’Tselem, 

Sinds de oorlog in de Gazastrook begon is er meer geweld tegen Palestijnen in de Westbank. In slechts 10 dagen hebben soldaten en kolonisten 62 Palestijnen gedood. Israël heeft over de hele Westbank road blocks geplaatst en de hoofdwegen afgesloten voor Palestijnen. Israël heeft ook de inspanningen verhoogd om Palestijnse gemeenschappen uit hun huizen te verdrijven.

Het kolonistengeweld is gestegen en soldaten en politie geven rugdekking en nemen ook vaak deel aan de aanvallen. Met als excuus dat het oorlog is, vindt er ook minder controle plaats op kolonisten. Niemand houdt hen tegen.

De verdrijvingen zijn geconcentreerd in het gebied ten oosten van Ramalla, de Jordaanvallei en de heuvels ten zuiden van Hebron. De bewoners maken verslag van schieten, vernielingen van bezit en gebouwen, het stelen van vee en oogsten, bomen die omgezaagd worden, watertanks die stuk geslagen worden, leidingen die worden doorgesneden en zonnepanelen die stuk geslagen worden.

Op sociale media gaan kolonisten te keer tegen Palestijnen. Doodsbedreigingen, dreigementen om schade toe te brengen aan bezit… Het internet wordt ermee overspoeld.

Afgelopen week hebben acht complete gemeenschappen van totaal 472 mensen hun huizen verlaten. In 6 andere gemeenschappen verlieten slechts een deel van de bevolking hun huizen, namelijk 11 gezinnen van 80 mensen. In het totaal hebben meer dan de 552 mensen uit zes gemeenschappen de afgelopen 2 jaar hun huis verlaten.

Het lijkt erop dat kolonisten op eigen initiatief Palestijnse gemeenschappen aanvallen. Maar in feite maken de kolonisten onderdeel uit van de lange-termijn-politiek in Israël om het leven van tientallen Palestijnse gemeenschappen in de Westbank zo zuur te maken, dat ze schijnbaar uit eigen vrije wil vertrekken. Daarna neemt Israël het land over om het te gebruiken voor zichzelf, voornamelijk door woningbouw en uitbreiding van de kolonies. Dit beleid is radicaal versterkt onder de huidige regering, die gewelddadige aanvallen aanmoedigt.

De Palestijnse gemeenschappen staan weerloos tegenover het geweld van soldaten en kolonisten. Er is niemand die hen beschermt.

Gedwongen transfers in bezet gebied zijn onwettig en verboden volgens internationaal recht.

https://www.btselem.org/press_releases/20231019_under_cover_of_gaza_fighting_settlers_working_to_fulfil_state_goal_of_judaizing_area_c

https://www.btselem.org/settler_violence/20231019_forcible_transfer_of_isolated_communities_and_families_in_area_c_under_the_cover_of_gaza_fighting

https://www.btselem.org/publications/202309_the_pogroms_are_working_the_transfer_is_already_happening

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be