IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Gazastrook: OCHA STAND VAN ZAKEN 16 JANUARI 2024

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto: Al Mezan, overstroming Gazastrook 2022

De Gazastrook

In 24 uur tijd zijn op 11 januari 112 Palestijnse doden geteld. Vanaf 7 oktober 2023 zijn op 11 januari op zijn minst 23 469 Palestijnen gedood. Volgens het ministerie zijn 70% van de slachtoffers vrouwen en kinderen.

Sinds 7 oktober 2023 zijn 184 Israƫlische soldaten gedood.

Op 10 januari heeft het VN-bureau voor Mensenrechten zijn bezorgdheid uitgesproken over het bevel van Israƫl om vanuit het Midden van de Gazastrook te vertrekken naar Deir Al Balah. Hier staan mensenlevens op het spel.

Tussen 1 en 11 januari gingen slechts 5 van de 24 geplande leveringen door van voedsel, medicijnen, water en andere noodzakelijke voorzieningen omdat Israƫl geen toestemming gaf. Deze weigeringen leggen humanitaire organisaties lam om zinvol, samenhangend en proportioneel hulp te bieden. Het aantal weigeringen in januari vormt een significante achteruitgang ten opzichte van december 2023. Het tekort aan brandstof voor water- en rioleringsfaciliteiten berooft mensen van de toegang tot schoon water. Overstromingen in het stelsel van riolering kunnen ziektes verspreiden.

De aanvallen van Israƫl hebben de culturele sector ernstig geraakt. 41 intellectuelen en artiesten zijn gedood. 24 culturele centra zijn beschadigd overof vernietigd. 195 historische gebouwen zijn beschadigd waaronder 20 moskeeƫn of kerken.

Op 8 januari waren volgens UNWRA 1,9 miljoen Palestijnen intern verplaatst. Dat is 85% van de bevolking.

Op 10 januari vatten alle vier de generatoren van de elektriciteitscentrale ten noorden van An Nuseirat vlam. Het tekort aan elektriciteit frustreert alle vormen hulpverlening van de VN.

15 van de 36 ziekenhuizen is zijn nog gedeeltelijk in werking: 9 in het zuiden en 6 in het noorden.

Westbank

In de Westbank zijn van 7 oktober tot 11 januari 332 Palestijnen gedood, waarvan 84 kinderen. 4157 Palestijnen raakten gewond. 5 Israƫliƫrs (waaronder ook soldaten) kwamen om door Palestijnse aanvallen.

In dezelfde periode was er sprake van 404 aanvallen van kolonisten op Palestijnen met als resultaat: 39 slachtoffers, 316 gevallen van schade aan bezittingen en in 49 gevallen zowel verwondingen als schade aan bezittingen. Het aantal aanvallen is sinds begin november afgenomen.

https://www.ochaopt.org/content/hostilities-gaza-strip-and-israel-flash-update-94

Ā 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be