IEDER MENS IS GELIJK

SCHRIJFACTIE: STOP WAPENLEVERINGEN AAN ISRAËL

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: U.S. Department of State, Public domain, via Wikimedia Commons

De Verenigd Staten en Israël hebben een schijnbaar onbreekbare band, een wapenstilstand in Gaza kan enkel met de steun van de VS. Elke stemming in de VN kan rekenen op diens veto.

De vele miljarden die wegvloeien naar wapens voor Israël en niet naar sociaal beleid zorgen voor afnemende steun. Ook binnen de politiek is er onenigheid. Voor het eerst komt er kritiek,  president Biden voelt dat zijn land internationaal geïsoleerd raakt.

Misschien kunnen ook wij laten weten aan de Amerikanen dat we hun beleid niet steunen?

Waarom dan niet een brief aan Anthony Blinken van Buitenlandse zaken schrijven? 

Hier de brief die wij gericht aan A.Blinken schreven:

Geachte Anthony Blinken,

In 1999 besloot de regering van de VS om 2,67 miljard dollar per jaar aan militaire steun te geven aan Israël. In 2017 is dit bedrag opgelopen tot 3,8 miljard dollar per jaar.

Na de uitbraak van Hamas en de massamoord op 7 oktober 2023 deed  U de toezegging van 14 miljard aanvullende hulp. Op de algemene vergadering van de VN wees de VS op 27 oktober een wapenstilstand af.

De gruwelen van de afgelopen periode zijn talrijk:

Midden januari tellen we 24.100 Palestijnse doden, waarvan ongeveer 70% vrouwen en kinderen. Zoveel doden in zo’n korte tijd – dat is ongekend sinds de tweede wereldoorlog. 1,9 miljoen inwoners van de Gazastrook zijn interne vluchteling. Door Israël veilig verklaarde routes werden gebombardeerd. Wegen, auto’s, appartementen, landbouwgrond – alles werd vernield om de weg te banen voor de Israëlische grondtroepen. Ziekenauto’s werden beschoten. 40 hulpverleners werden niet gespaard. 311 dokters en verpleegkundigen, 136 VN-medewerkers en 103  journalisten kwamen om.

Meedogenloos werd de burgerbevolking water, elektriciteit, brandstof en voedsel onthouden.

De wapenstilstand die er toch gekomen is, is inmiddels weer voorbij.

Het zuiden van de Gazastrook werd eerst verklaard tot veilig gebied. Nu bereiken ons gruwelijke beelden van burgers die omkomen bij bombardementen.

Een nieuwe golf van geweld komt over de Gazastrook.

Met de militaire vergeldingsactie op de gruweldaden van 7 oktober lapt Israël alle internationale verdragen aan zijn laars.

Veel van het bovengenoemde valt in de categorie oorlogsmisdaden.

Breaking the Silence heeft een verklaring gegeven voor het buitensporige geweld van Israël.

Ten eerste is er de Dahiya-doctrine, die voor het eerst werd toegepast in de strijd tegen Hezbollah in 2006. De bedoeling is om disproportioneel schade toe te brengen aan de militaire n civiele infrastructuur. Dit zal een afschrikkingseffect hebben voor burgers

Het tweede principe is: nul risico voor de troepen.

Op 21 oktober werden in het noorden van de Gazastrook inwoners opgeroepen om onmiddellijk naar het zuiden te vertrekken. Wie niet weggaat ‘kan beschouwd worden als medeplichtige aan een terroristische organisatie’. Deze instructies zijn een vervolg op eerdere operaties in de Gazastrook. Israël zegt dat een waarschuwing vooraf volstaat om civiele zones te veranderen in oorlogszones. De maximale veiligheid voor soldaten en minimale veiligheid voor de burgerbevolking.

Breaking the Silence rapporteert dat de instructies zijn: ‘Als je iemand ziet, dan schiet je’. Commentaar van een soldaat: ‘de aanname is: iedereen die je ziet is een terrorist’.

Militair kan het bombarderen van stadswijken moeilijk opgevat worden als een ‘strijd tegen Hamas’. Maar inderdaad: bombarderen levert 0% risico op voor het Israëlische leger.

Uw regering noemt Israël een democratie. Hoe kunt u dit zeggen als Palestijnen ieder recht op zelfbeschikking wordt ontnomen. In de bezette gebieden worden waterbronnen onklaar gemaakt. Nutsvoorzieningen worden geweigerd voor Palestijnse gemeenschappen. Woningen worden met de grond gelijk gemaakt. Wegen worden versperd. Door Europa gefinancierde scholen worden opgeblazen. Export wordt tegen gewerkt. De stille etnische zuivering van Palestijnen in Oost Jeruzalem. Administratieve detenties zonder enige rechtsgeldige beschuldiging. Martelingen van gevangenen. Kolonistengeweld, waarbij het Israëlische leger niet ingrijpt, want: ‘Wij beschermen alleen joden’. De machtige VS sluit de ogen voor al dit onrecht.

De strijd om gelijke burgerrechten voor zwarten werd in de VS uiteindelijk beslecht in 1968.

In de zaak Israël – Palestina gaat om exact dezelfde zaak: gelijke rechten.

U moet positie kiezen.

Wij roepen U op om de militaire steun aan Israël onmiddellijk stop te zetten.

Als de VS wapens blijven leveren aan Israël is het medeplichtig aan de misdaden die Israël pleegt.

Hoogachtend

Hier de brief vertaald naar het Engels en info hoe de brief kan verzonden worden naar A. Blinken.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be