IEDER MENS IS GELIJK

Search

SCHRIJFACTIE: STOP WAPENLEVERINGEN AAN ISRAËL

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: U.S. Department of State, Public domain, via Wikimedia Commons

De Verenigd Staten en Israël hebben een schijnbaar onbreekbare band, een wapenstilstand in Gaza kan enkel met de steun van de VS. Elke stemming in de VN kan rekenen op diens veto.

De vele miljarden die wegvloeien naar wapens voor Israël en niet naar sociaal beleid zorgen voor afnemende steun. Ook binnen de politiek is er onenigheid. Voor het eerst komt er kritiek,  president Biden voelt dat zijn land internationaal geïsoleerd raakt.

Misschien kunnen ook wij laten weten aan de Amerikanen dat we hun beleid niet steunen?

Waarom dan niet een brief aan Anthony Blinken van Buitenlandse zaken schrijven? 

Hier de brief die wij gericht aan A.Blinken schreven:

Geachte Anthony Blinken 

 In 1999 besloot de Amerikaanse regering om Israël jaarlijks 2,67 miljard dollar aan militaire hulp te geven. In 2017 steeg dit bedrag tot 3,8 miljard dollar per jaar. 

Na de uitbraak en het bloedbad van Hamas op 7 oktober 2023 beloofde u 14 miljard aan extra hulp.  

 De wreedheden tot half maart zijn talrijk: 

De vernietiging van het stedelijk gebied van de Gazastrook is erger dan wat we zagen in Dresden en Rotterdam tijdens WOII. Het totale aantal bommen dat op de Gazastrook is gegooid staat gelijk aan twee keer de bom die op Hiroshima is gegooid in de Tweede Wereldoorlog (Balakrishnan Rajagopal). 

Halverwege maart hebben we meer dan 31000 burgerdoden geteld, waarvan ongeveer 65% vrouwen en kinderen. Zoveel doden in zo’n korte tijd – dit is ongekend sinds de Tweede Wereldoorlog. 1,8 miljoen inwoners van Gaza zijn interne vluchtelingen. Routes die door Israël veilig waren verklaard, werden gebombardeerd. Wegen, auto’s, appartementen, landbouwgrond – alles werd vernietigd om de weg vrij te maken voor Israëlische grondtroepen. Ziekenwagens werden beschoten. 348 gezondheidswerkers werden gedood; 165 VN-medewerkers en 125 journalisten werden martelaren. 

 Er is nu ernstige bezorgdheid over het gebrek aan voedsel. Een half miljoen mensen wordt geconfronteerd met catastrofale voedselonzekerheid (IPC fase 5). In het noorden van de Gazastrook is er geen toegang tot schoon water. Afvalwaterzuiveringssystemen werken niet. 

Met zijn militaire vergelding voor de gruweldaden van 7 oktober lapt Israël alle internationale verdragen aan zijn laars.  

Veel van het bovenstaande valt in de categorie oorlogsmisdaden. 

 Breaking the Silence meldt dat de instructies voor de IDF-soldaten zijn: “Als je iemand ziet, schiet je”. Commentaar van een soldaat: “de aanname is: iedereen die je ziet is een terrorist”. 

Militair gezien kan het bombarderen van stadswijken nauwelijks worden opgevat als een “strijd tegen Hamas”. Maar inderdaad: bombardementen vormen 0% risico voor het Israëlische leger.  

 Decennia van bezetting hebben sporen achtergelaten. Palestijnen wordt het recht op zelfbeschikking ontzegd. In de bezette gebieden worden waterputten onklaar gemaakt. Nutsvoorzieningen worden Palestijnse gemeenschappen ontzegd. Huizen worden met de grond gelijk gemaakt. Wegen worden geblokkeerd. Door Europa gefinancierde scholen worden opgeblazen. Exporten worden gedwarsboomd. De stille etnische zuivering van Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Administratieve opsluitingen zonder rechtsgeldige aanklacht. Marteling van gevangenen. Geweld van kolonisten, waarbij het Israëlische leger niet ingrijpt omdat “we alleen Joden beschermen”.  

De machtige VS sluit de ogen voor al deze onrechtvaardigheden. 

 De strijd voor gelijke burgerrechten voor zwarten in de VS werd uiteindelijk in 1968 beslecht.  

De zaak Israël – Palestina gaat over precies dezelfde kwestie: gelijke rechten. 

We vragen U dringend om stelling te nemen. 

We roepen U op om de militaire steun aan Israël onmiddellijk stop te zetten. 

Als de VS wapens blijft leveren aan Israël, is het medeplichtig aan de misdaden die Israël pleegt. 

 hoogachtend, 

Hier de brief vertaald naar het Engels en info hoe de brief kan verzonden worden naar A. Blinken.

Hier ook nog eens alle praktische info om de brief te versturen op een rijtje: https://palestinasolidariteit.be/2024/03/19/stuur-een-brief-naar-anthony-blinken-waar-is-de-strijd-voor-gelijke-burgerrechten/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be