IEDER MENS IS GELIJK

Search

Bevrijd dr. Ahmed Muhanna

Facebook
Twitter
Email
Print

Op zondag 17 december 2023 vielen Israƫlische soldaten binnen in het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia, Noord-Gaza. Tijdens de inval arresteerden ze 21 gezondheidswerkers waaronder ziekenhuisdirecteur dr. Ahmed Muhanna. De gearresteerde gezondheidswerkers werden uitgekleed en geblinddoekt afgevoerd.

Na een ondervraging van drie uur werd iedereen behalve dr. Muhanna vrijgelaten. Het is niet bekend waar hij wordt gevangengehouden. Op maandag 18 december viel het leger opnieuw binnen in het ziekenhuis. Dit keer werden ook patiƫnten en aanwezige burgers gearresteerd, uitgekleed en vijf uur ondervraagd in de kou.

Al op 13 oktober kreeg dr. Muhanna het bevel om het ziekenhuis te ontruimen. Maar de staf besloot bij haar patiƫnten te blijven en zorg te blijven verstrekken. Sinds 5 december was het Al Awda ziekenhuis omsingeld door het IDF. Sluipschutters vermoordden een verpleger en een vrouw die een zwangere vrouw naar binnen begeleidde, en verwondden een chirurg.

In zijn laatste audiobericht, Ć©Ć©n dag voor zijn arrestatie, zei dr. Muhanna: ā€œNiemand kan in het ziekenhuis bewegen vanwege de [IsraĆ«lische] sluipschutters. De situatie in het ziekenhuis is verschrikkelijk. We hebben 38 patiĆ«nten, waarvan sommigen hun medicijnen niet kunnen krijgen. We hebben geen zuurstof en maar heel weinig brandstof voor een kleine generator. We hebben voedsel voor hooguit 2 tot 3 dagen. De situatie is kritiek.ā€

Van 7 oktober tot 28 november registreerde de WHO een ongekend aantal aanvallen op de gezondheidszorg: 203 aanvallen op ziekenhuizen, ambulances, medische voorraden en de detentie van gezondheidswerkers. In een nota van 15 december meldde het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid dat 300 gezondheidswerkers in Gaza zijn gedood en 102 ambulances zijn vernietigd als gevolg van de Israƫlische agressie sinds 7 oktober.

Hetzelfde rapport stelt dat slechts 8 van de 36 ziekenhuizen gedeeltelijk operationeel zijn, met een bezettingsgraad van 206 procent op de gewone afdelingen, en van 250 procent op de intensive care afdelingen.

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/12/19/stop-agressie-tegen-dokters-in-gaza-en-laat-dr-ahmed-muhanna-onmiddellijk-vrij/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be