IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Steun het Keffiyeh Center in New Askar kamp in Nablus

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestina Solidariteit vzw, spel in het Keffiyeh centrum.

Dit is een jongerencentrum dat met tientallen vrijwilligers broodnodige sociale en educatieve activiteiten organiseert voor de inwoners van het New Askar vluchtelingenkamp in Nablus.

De situatie in de bezette Palestijnse gebieden is helemaal veranderd sinds de bombardementen vanaf 7 oktober 2023 op de Gazastrook. Israël wil de Gazastrook etnisch zuiveren en roept de bevolking op om te vertrekken van Noord-Gaza naar het zuidelijk gedeelte van de kleine Gazastrook. Tijdens de vluchtperiode werden de mensen ook beschoten en in het zuiden werd er ook gebombardeerd. Het is de politiek van etnische zuivering van 1948 die vandaag wordt verdergezet om te komen tot een volledige controle over het grondgebied van heel het historische Palestina met zo weinig mogelijk Palestijnen. Dat vertaalt zich ook in de actualiteit in de bezette Palestijnse Westbank.

Sinds 7 oktober zijn de repressies in de Westbank geïntensifieerd en de aanvallen, vooral op de vluchtelingenkampen drastisch en dramatisch toegenomen. Het Balata vluchtelingenkamp in Nablus werd ook gebombardeerd. Ook het vluchtelingenkamp in Tulkarem. Terwijl er Palestijnse gevangenen vrijkomen in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas werden er al meer dan 3000 Palestijnen gevangengenomen in de Westbank. Vooral Jenin en Nablus worden geviseerd. En ook overal de vluchtelingenkampen in de Westbank; dat zijn de grote ‘vijanden’ voor Israël.

In de vluchtelingenkampen valt het leger dagelijks binnen, waarbij de inboedel van de huizen wordt vernield, mensen geïntimideerd en gearresteerd. Tijdens de inleefreis van Palestina Solidariteit in de zomer (juli 2023) werden de plannen om te overnachten bij families in New Askar vluchtelingenkamp ‘last minute’ veranderd wegens de invallen die toen al gebeurden in het kamp en de families niet meer konden instaan voor de veiligheid van onze reizigers. Dit alles creëert grote angst en wanhoop bij de kinderen en opgroeiende jeugd. Scholen online, kinderen kunnen zich niet goed concentreren met alles wat ze horen over de gruwelijkheden in de Gazastrook en de aanvallen in de kampen. Door de afsluitingen van de dorpen en steden kunnen mensen al weken en soms maanden niet naar hun werk. Een vrijwilligersvergoeding voor de trainers helpt deze gezinnen overleven.

De mensen van het Keffiyeh Center doen dan ook allerlei inspanningen om deze jongeren toch een gevoel van samenhorigheid, vertrouwen, hoop en veiligheid te geven tijdens samenkomsten in het centrum. Voor hun dagelijkse werking om jongeren op te vangen, te vormen, te begeleiden en sport en dans aan te leren hebben ze onze steun nodig. Zonder dit is hun werking onmogelijk. Door onze steun en solidariteit te tonen geven we hoop en een beetje hoopvol toekomstperspectief aan deze jongeren, die zich verlaten voelen door de ganse wereld en die de onmenselijke taferelen te zien krijgen over de behandeling van hun volk in de Westbank en de Gazastrook.

Een heel kort bericht uit het Keffiyehcentrum de eerst week van het nieuwe jaar:

“The situation in Askar is not good. We lost some volunteers last 2 month by an Israel soldier: 2 youth martyrs, 3 youth arrested.”

Mensen die actief zijn, die iets betekenen voor hun omgeving, worden geviseerd. Je hoeft niet altijd stenen te gooien of een aanslag te plegen om een ‘veiligheidsprobleem’ voor Israël te zijn.

Palestina Solidariteit is dan ook zeer erkentelijk en dankbaar voor uw financiële steun aan het Keffiyeh Centrum in het New Askarkamp in Nablus.

Meer info: https://palestinasolidariteit.be/projecten/keffiyeh-jeugdcentrum/ 

 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be