IEDER MENS IS GELIJK

Search

‘Gezondheidswerkers mogen nooit een doelwit zijn’

Facebook
Twitter
Email
Print

Belgische ngo’s vragen in een open brief de onmiddellijke vrijlating van Al Awda-ziekenhuisdirecteur Ahmed Muhanna en 7 andere gijzelaars uit het Al Awda-ziekenhuis in Gaza. Muhanna is een internationaal erkende stem die de Israëlische aanvallen op het gezondheidssysteem in Gaza aan de kaak stelt.

Na 13 dagen belegering viel het Israëlisch leger op zondag 17 december het Al Awda-ziekenhuis binnen in Jabalia, in het noorden van Gaza. Het ziekenhuis was toen al een van de laatst overgebleven functionerende ziekenhuizen in Noord-Gaza. Op het moment dat alle aanwezigen ondervraagd werden, werd ziekenhuisdirecteur Ahmed Muhanna gearresteerd en meegenomen door het Israëlisch leger naar een onbekende locatie.

Daags nadien werden ook nog eens vijf andere personeelsleden, een patiënt, en een bezoeker gearresteerd. Tot vandaag deelden de Israëlische autoriteiten geen aanklacht of beschuldiging mee die de arrestatie kan verklaren. Dat maakt dat we kunnen spreken over de ontvoering en gijzeling van dokter Muhanna en de andere gevangenen. Ondertussen wijzen bronnen erop dat ze zouden worden vastgehouden in de Naqab-gevangenis, diep in de Palestijnse woestijn.

Het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia is onderdeel van de Palestijnse gezondheidsorganisatie AWDA, een belangrijke gezondheidsinstelling in de Gazastrook, en trouwe partner van de Belgische ngo Viva Salud en de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Ook Artsen Zonder Grenzen werkt reeds jaren samen met het ziekenhuis en uitte meermaals haar bezorgdheid over de aanvallen op het ziekenhuis.

AWDA beheert twee ziekenhuizen en zes medische centra verspreid over Gaza. Sinds 7 oktober is het personeel van AWDA haar werk onvermoeid blijven voortzetten. Het personeel legde de bevelen van het Israëlische leger om het ziekenhuis te verlaten en naar het zuiden te evacueren naast zich neer, omdat ze patiënten die niet vervoerd konden worden, niet aan hun lot wilden overlaten.

Sinds enkele weken is het Al Awda-ziekenhuis ook het enige overgebleven ziekenhuis ten noorden van Gaza-stad waar vrouwen terecht kunnen om te bevallen. Het ziekenhuis was eerder al het slachtoffer van Israëlische bombardementen, waarbij drie dokters gedood werden.

Ahmed Muhanna is een internationaal erkende stem die de Israëlische aanvallen op het gezondheidssysteem in Gaza aan de kaak stelt. Hij beschreef de weken voor zijn ontvoering meermaals en uitvoerig de verschrikkelijke situatie in het ziekenhuis. In zijn laatste audiobericht, één dag voor hij door Israëlische soldaten werd meegenomen, zei hij: ‘Niemand kan in het ziekenhuis bewegen vanwege de [Israëlische] sluipschutters. De situatie in het ziekenhuis is verschrikkelijk. We hebben 38 patiënten, waarvan sommigen geen medicijnen kunnen krijgen. We hebben geen zuurstof en maar heel weinig brandstof voor een kleine generator. We hebben voedsel voor hooguit twee tot drie dagen. De situatie is kritiek.’

Het aanvallen van medisch personeel en medische infrastructuur is een ernstige schending van de Conventies van Genève en van het internationaal humanitair recht. Daarnaast is de belegering van het Al Awda-ziekenhuis en de ontvoering van medisch personeel, patiënten en bezoekers volledig ongegrond en moreel verwerpelijk.

Palestijnse ziekenhuizen, gezondheidscentra, gezondheidswerkers en patiënten zijn geen bijkomende schade zoals de Israëlische bezettingstroepen het proberen af te schilderen. De vastberadenheid om ze te vernietigen maakt deel uit van de strategie om alle sporen van een sociaalzekerheidsnetwerk voor Palestijnen uit te wissen, waardoor het voor mensen onmogelijk wordt om naar huis terug te keren.

De WHO waarschuwde onlangs nog dat de combinatie van hongersnood en ziektes voor meer slachtoffers zal zorgen dan Israëlische bommen. Op dat moment zal een goed functionerend gezondheidssysteem van cruciaal belang zijn.

Viva Salud eist, samen met de andere ondertekenaars, de onmiddellijke vrijlating van dokter Ahmed Muhanna en de zeven andere gijzelaars uit het Al Awda-ziekenhuis.  We vragen de Belgische regering om concrete stappen te ondernemen om deze gezondheidswerkers, die nooit een doelwit zouden mogen zijn, vrij te krijgen, alsook de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars.

Daarnaast roepen wij de Belgische regering op om effectieve sancties tegen Israël te ondernemen, om verdere concrete stappen te zetten om het onderzoek van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) actief te steunen en ervoor te zorgen dat de beslissingen van het Hof worden afgedwongen, en om alles in het werk te stellen om tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te komen.

Ondertekenaars: 11.11.11, ABP, Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P), Broederlijk Delen, CNCD, De-Colonizer, Entraide & Fraternité, FOS,  Geneeskunde voor het Volk, Intal Globalize Solidarity, Memisa, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, SB OverSeas, Solidagro, Solsoc, Viva Salud, Vrede vzw, WSM.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be