IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Aanvallen op journalisten 

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Al Jazeera English, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons, Journalisten schuilen na dreiging van Israël om media gebouw aan te vallen. 

1 maart 2024 

Sinds 7 oktober zijn minstens 89 Palestijnse journalisten in de Gazastrook gedood. 

Dit heeft ertoe geleid dat hoofdredacteuren en verantwoordelijken van 36 kranten een open brief hebben geschreven waarin ze oproepen tot veiligheid, bescherming en vrijheid in verslaggeving. 

De brief gaat verder met:  

Bijna vijf maanden is het nu dat journalisten en medewerkers in de media in omstandigheden werken die ongehoord zijn. Minstens 89 zijn gedood in de oorlog. Dit is meer dan wat ooit is vastgesteld aan gedode journalisten in één land over het hele jaar. Deze journalisten gaan door met hun verslaggeving ondanks ernstige persoonlijke risico’s. Ze gaan door, ook al hebben ze familie, vrienden en collega’s verloren, ondanks de vernietiging van woningen en kantoren, de doorlopende noodzaak om te verhuizen, het uitvallen van communicatie en het tekort aan voedsel en brandstof. 

Journalisten zijn burgers. 

De Israëlische autoriteiten moeten journalisten beschermen omdat ze volgens het internationaal recht geen strijders zijn. 

Wie verantwoordelijk is voor het intrekken van deze bescherming, is aansprakelijk.  

Aanvallen op journalisten zijn aanvallen op de waarheid 

Wij zetten ons in voor de veiligheid van journalisten. Dit is een basisvoorwaarde voor de persvrijheid wereldwijd. 

Op 10 januari schreef Haaretz:  

“Het Israëlische leger (IDF) ontkent herhaaldelijk dat ze journalisten als doelwit heeft. Het zegt dat het alles doet om te voorkomen dat onschuldige mensen gewond raken. Het stijgende aantal doden in de Gazastrook, waarvan de meeste vrouwen en kinderen, maakt dit echter volstrekt ongeloofwaardig. In mei 2023 verscheen een rapport waarin werd vastgesteld dat er sinds 2001 al 20 journalisten door het IDF zijn gedood. Niet één soldaat is vervolgd in verband met deze moorden. Slechts in één geval werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.’ 

https://www.haaretz.com/world-news/2024-03-01/ty-article/.premium/international-media-condemns-israeli-attacks-on-palestinian-journalists-in-gaza/0000018d-f983-def2-a98d-fdb3274e0000

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be