IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Inval in het Nasser ziekenhuis 

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons, transport gewonden naar het Jabalia ziekenhuis 2023 

Van 15 tot 17 februari werd het Nasser Ziekenhuis in Khan Younis door het Israëlische leger (IDF) bestormd en daarna ontruimd. De elektriciteit werd afgesneden, medisch personeel werd weggejaagd en soms gearresteerd. 13 patiënten overleefden deze inval niet. 

De rechtvaardiging van het IDF was dat Hamas-militanten vanuit het ziekenhuis opereerden en dat er ook gijzelaars zouden zijn. Journalisten en mensenrechtenorganisaties hebben echter niet vastgesteld dat ziekenhuizen door Hamas als operatiebasis worden gebruikt. Volgens Israëlische informatie werden 200 mensen opgepakt. Onder hen tientallen leden van het medisch personeel. Ze werden geblinddoekt. Ze moesten zich uitkleden. Ze werden geslagen, gemarteld en vernederd.  

Dr Ahmed Moghrabi verklaart: “Ze arresteerden het hele medische team dat in het ziekenhuis was achtergebleven. We weten niet hoe het met onze collega’s gaat. Niets blijft overeind in Khan Younis. Niets, het is als een griezelfilm. Geen straten, geen gebouwen. Alleen dode lichamen.” 

Dr. Thaer Ahmad: “We waren vooraf gewaarschuwd dat het Israëlische leger (IDF) het ziekenhuis verdieping per verdieping zou leeg maken. Willekeurig zouden mensen opgepakt en weggevoerd worden. En we zouden hen 2 tot 4 weken niet kunnen bereiken. Ze zouden vernederd en gemarteld worden. En dat is precies wat er gebeurd is.  

De elektriciteit werd afgesloten. Patiënten op de Intensive Care stierven. Als iemand aan de beademing ligt en de elektriciteit valt uit, dan stikt hij. Dat gebeurde bij twee patiënten. Daarna was er een raketaanval op het ziekenhuis. Eén persoon was op slag dood. 

Het was een totale chaos. 

Patiënten die herstellen van een amputatie, of gewonden, of patiënten met een bacteriële infectie – ze kunnen zich niet zelfstandig verplaatsen. En er is geen personeel om hen te verzorgen, hen antibiotica te geven… Al deze patiënten zijn in gevaar. 20 patiënten moeten hoognodig worden verwezen naar een goed uitgerust ziekenhuis, anders zullen ze sterven. Ons ziekenhuis was het enige ziekenhuis in het zuiden waar patiënten naar doorverwezen werden. Maar nu is het er niet meer. 

De hulp aan de Gazastrook is erg gepolitiseerd. De Amerikaanse Medische Associatie stelt zich pal achter de Oekraïne. Maar over ons in de Gazastrook zwijgen ze. 

Eén op de zes kinderen in de Gazastrook heeft onmiddellijk een voedselinterventie nodig. Deze kinderen moeten opgenomen worden. Dat kan toch niet controversieel zijn?”

https://www.theguardian.com/politics/2024/mar/12/uk-pressing-full-explanation-alleged-abuses-gaza-hospital-raid-israel

https://www.democracynow.org/2024/2/19/nasser_hospital_closed_dr_ahmed_moghrabi

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be