IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israëlische aanval op UNRWA 

Facebook
Twitter
Email
Print

©Foto, RomanDeckert, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons 

Op 18 januari 2024 riep Amir Weissbrod van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken de directeur van de UNRWA, (de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen), Philippe Lazzarini, bij zich. Weissbrod deelde mee dat Israël bewijzen had dat twaalf medewerkers van UNRWA hadden deelgenomen aan de aanval van Hamas op 7 oktober 2023.  

Deze mededeling was een schok. Deze mededeling zette het voortbestaan van UNRWA op losse schroeven. Twee van de twaalf medewerkers waren al omgekomen bij een bombardement. Lazzarini ontsloeg zonder verder onderzoek de overige tien medewerkers. Een uitzonderlijke maatregel in een uitzonderlijke situatie.  

Verder heeft de VN een onafhankelijk onderzoek laten plaatsvinden naar de mechanismen die bestaan om de neutraliteit van UNRWA te waarborgen. 

De gevolgen van de Israëlische mededeling waren groot. Negen donorlanden zetten de ondersteuning aan UNRWA stop. Het gaat om een totaal bedrag van 416 miljoen Euro.  

(de betrokken landen zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Australië, Canada, Finland en Nederland. Zweden, Finland, IJsland, Canada, Australië en Japan hebben hun steun weer hervat, red 

Lazzarini: ‘We gaan door de diepste financieringscrisis in de geschiedenis van de VN. En dat in een context, waarin meer kinderen werden gedood dan in alle aanvallen op de Gazastrook sinds 2008’. 

UNRWA is onmisbaar in de bestrijding van de hongersnood die al in gang is gezet. En UNRWA is verantwoordelijk voor het onderwijs aan een half miljoen scholieren. UNRWA heeft 13000 personeelsleden. 

Tot op heden heeft UNRWA geen bewijzen van Israël ontvangen die hun beweringen staven. 

Der Spiegel kreeg een Israëlisch rapport van zes pagina’s in handen zonder concrete bewijzen. De Duitse regering is evenmin onder de indruk. 

Lazzarini: ‘De aanvallen op UNRWA zijn duidelijk politiek geïnspireerd. Israël wil het vluchtelingenstatuut van Palestijnen afnemen en daarmee de rechten van een kwetsbare groep terugschroeven’. ‘Deelname aan gewapende terreur is het grootste verraad dat een medewerker van de Verenigde Naties kan plegen. Daarvoor bestaat geen enkel excuus. We investeren in de onafhankelijkheid van ons personeel en in mechanismen om wangedrag meteen op te sporen. Israël krijgt ook de namen van ons personeel. Als er concrete aanwijzingen zijn van wangedrag, dan kunnen ze dat meteen aan ons doorgeven’. 

Met de beschuldiging van VN-medewerkers ziet Israël zijn kans schoon om UNWRA te ontmantelen. Direct na 18 januari ging een diplomatieke delegatie op bezoek in Washington, Berlijn en andere hoofdsteden in Europa om te lobbyen voor stopzetting van UNWRA.  

Het Israëlische netwerk Fake Reporter onthulde dat er onlangs drie nieuwswebsites werden opgericht door Israëlische agenten: Moral Allianc, Unfold Magazine en Non-Agenda. Ze stelden vast dat er 600 valse profielen op X en Instagram werden aangemaakt met als doel nepnieuws en lasterlijke verhalen over UNRWA te verspreiden. 

Juliette Touma van UNRWA: ‘We zien al tien jaar intimidatie, haat en desinformatie. Daarom hebben wij factchecks gelanceerd op onze website. Sinds 7 oktober neemt de zwartmakerij toe.’ 

‘We krijgen afschuwelijke verhalen binnen over medewerkers die in Israëlische detentie dagenlang wakker gehouden worden, geen eten krijgen, niet naar het toilet mogen, uitgescholden worden of blootgesteld aan luide muziek. Ook zijn er verhalen van fysieke slagen en seksueel misbruik, zoals het betasten van de intieme delen. Om die informatie te onderzoeken, moeten er meerdere onderzoekscommissies komen. De internationaal beschermde status van de blauwe vlag van de VN wordt in dit conflict met de voeten getreden.’ 

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240322_97499156

https://www.unrwa.org/unrwa-claims-versus-facts-february-2024

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be