IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Onder-de-radar wapenleveringen 

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: wapenlevering VS aan Israël, König 678, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons 

 Het is een probleem. Het gros van de wapens waarmee grote delen van de Gazastrook met de grond worden gelijkgemaakt, komt uit de VS.  

The Guardian bericht het volgende. 

De VS heeft bekend gemaakt dat er sinds 7 oktober 2024 meer dan 100 wapenverkopen naar Israël hebben plaatsgevonden. Deze leveringen vonden plaats zonder goedkeuring van het Congres, omdat het bedrag onder de drempel zat die goedkeuring door het congres voorschrijft. 

De regering Biden heeft zich steeds meer kritisch uitgelaten over het verloop van Israëls operatie in de Gazastrook met meer dan 30 000 doden en het verzuim om humanitaire hulp toe te staan. De regering heeft echter verzwegen dat er een serieuze hoeveelheid munitie is verstuurd om de tienduizenden bommen, die gegooid zijn op deze kleine strook aan de kust, te vervangen. Het bombardement op de Gazastrook is nu al één van de meest intense operaties in de militaire geschiedenis. 

In een vertrouwelijke briefing is achteraf het congres geïnformeerd over 100 militaire leveringen. In deze leveringen zitten precisiegeleide munitie, bommen met een kleine diameter, bommen om bunkers te vernietigen en andere dodelijke wapens. 

De handelswijze van de regering Biden heeft grote overeenkomst met die van de regering Trump, die eveneens wilde vermijden dat het congres inzage zou krijgen. Onder Trump waren er 4221 wapenleveringen aan Saudi-Arabië, die onder de drempel van de vereiste controle door het congres vielen (25 – 100 miljoen dollar afhankelijk van het wapensysteem). Het gaat om een bedrag van in totaal 11,2 miljard dollar. 

De onder-de-radar leveringen van Biden waren aanvullend op de militaire leveringen die wel bekend werden gemaakt: 320 miljoen dollar voor precisiebommen in november, 147,5 miljoen dollar voor tankgranaten en 147 miljoen dollar voor componenten voor 155 mm artillerie in december. 

Het standpunt van de regering Biden is dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. De verklaring luidt: “We steunen Israëls militaire operatie opdat de aanvallen van 7 oktober nooit meer zullen plaatsvinden”. En: “We ondersteunen Israëls legitieme militaire operatie volgens de normen van het internationaal humanitair recht.”. 

Het ministerie van buitenlandse zaken is vaag over hoeveel inspanningen het heeft gedaan om vast te stellen of het Israëlische leger oorlogsmisdaden heeft begaan. 

https://www.theguardian.com/us-news/2024/mar/06/israel-weapons-sales-loophole

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be