IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Waarom wil Israël de UNRWA ontmantelen?

Facebook
Twitter
Email
Print

©Foto: Fars Media Corporation, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons 

In een ander artikel beschreven wij hoe Israël vanaf 18 januari 2024 middels zwartmakerij en diplomatieke druk de UNRWA als hulpverleningsorganisatie voor vluchtelingen in grote financiële problemen heeft gebracht. Na de beschuldiging van 12 medewerkers van UNWRA eist Israël de totale ontbinding van UNRWA. 

Wat is de reden dat de Israëlische regering zo fel de UNRWA viseert, en zelfs de totale ontmanteling eist van die, voor miljoenen Palestijnse vluchtelingen, levensnoodzakelijke organisatie?  

Alles heeft te maken met de reden waarom de UNRWA ontstond: De UNRWA ontstond ná de oorlog van 1948. In die oorlog ontvluchtten tussen 750 000 en 950 000 Palestijnen hun land doordat zij door het Israëlische leger met geweld van hun land werden verdreven. Deze grootschalige etnische zuivering staat bij de Palestijnen bekend als ‘de Nakba – Arabisch voor ‘de catastrofe’. De UNRWA zou hulp te bieden aan de Palestijnse vluchtelingen tot een politieke oplossing bereikt zou worden.    

Dat de UNRWA vandaag noodgedwongen nog steeds bestaat is louter omdat geen enkele Israëlische regering ooit het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen erkende.    

Bijzonder vervelend daarbij voor de Israëlische regering is het feit dat het voortbestaan van UNRWA de rest van de wereld met de neus op het feit drukt van het onopgeloste Palestijnse vluchtelingenprobleem.    

De cynische politiek van de Israëlische regering   

Omdat het erkennen van de rechten van de Palestijnse vluchtelingen voor geen enkele Israëlische regering ooit bespreekbaar was, koos de Israëlische regering jaren terug voor een cynische strategie: In plaats van de UNRWA overbodig te maken door de oorzaak weg te nemen waarom de UNRWA ontstond – zijnde het erkennen van de rechten van de Palestijnse vluchtelingen - besliste men om gewoon de UNRWA zelf te viseren. Concreet startte de Israëlische regering een campagne met als doel het beschadigen van het imago van de UNRWA, om daarmee zoveel mogelijk landen te overtuigen hun steun aan de UNRWA stop te zetten, zodat de UNRWA door gebrek aan financiering gewoon zou verdwijnen. Dat de Israëlische regering vandaag niet alleen het ontslag eist van de 10 nog levende UNRWA-medewerkers die verdacht worden van een band met Hamas maar de ontbinding eist van de volledige UNRWA, met zijn 30 000 werknemers, past in deze cynische politiek. Dat door het verdwijnen van de UNRWA de situatie van miljoenen Palestijnse vluchtelingen nog moeilijker zou worden dan ze vandaag al is, daar ligt men in de Israëlische regering niet wakker van.  

https://rightsforum.org/achtergronden/dossiers/palestijnse-vluchtelingen-en-unrwa/de-unrwa/

https://www.amnesty.nl/actueel/landen-moeten-steun-vn-organisatie-voor-palestijnse-vluchtelingen-hervatten

https://www.thenewhumanitarian.org/analysis/2024/03/06/gaza-depth-why-israel-wants-end-unrwa-and-what-its-closure-would-mean

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be