IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Overwinning! Gent leidt boycot tegen Israël en dient als model voor andere steden

Facebook
Twitter
Email
Print

Sinds maart worden bedrijven die betrokken zijn bij de illegale bezetting en blokkade van Palestina uitgesloten van het Gentse aanbestedingsbeleid, wat een belangrijke stap is in de strijd voor gerechtigheid voor de Palestijnen.

De beslissing van Gent heeft niet alleen binnen de stadsgrenzen weerklank gevonden, maar heeft ook andere steden zoals Brussel en Mechelen geïnspireerd, die vergelijkbare voorstellen hebben aangenomen. Deze ontwikkelingen vinden plaats in het kader van de groeiende invloed van de wereldwijde BDS-beweging (Boycot – Desinvestering – Sancties), waar de Gentse Coalitie voor Palestina een belangrijk onderdeel van is. Deze geweldloze vorm van verzet legt druk op Israël om zijn verplichtingen na te komen en het onvervreemdbare recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk te erkennen.

De stad Gent heeft door de vele acties gevoeld wat er leeft bij de Gentenaars en heeft zich ontvankelijk getoond voor de eisen van de coalitie. Een delegatie van de coalitie voerde herhaaldelijk overleg met het stadsbestuur om het aan te sporen politieke en humanitaire actie te ondernemen. Hoewel er al stappen zijn gezet, is er nog veel meer dat gedaan kan worden. De situatie van Palestijnen in Gent en hun familie en vrienden verdient dringende aandacht van het stadsbestuur. Daarom wordt er opgeroepen tot meer actie.

Hoe kan jij een impact creëren in jouw gemeente? 

De Gentse Coalitie voor Palestina is dankbaar voor alle vrijwilligers en activisten die deze strijd steunen en de boodschap helpen verspreiden. Ze roepen activisten van andere gemeenten op om hun gemeentebesturen aan te moedigen om Israël te boycotten. Druk van onderuit werkt en heeft bewezen effectief te zijn; gemeentebesturen moeten luisteren naar de wil van hun burgers, en geëngageerde burgers kunnen deze macht gebruiken om verandering in hun gemeente te bewerkstelligen.

Er zijn verschillende manieren waarop burgers zich kunnen inzetten in hun gemeenten:

  • Verenig gelijkgestemde organisaties en burgers en organiseer gezamenlijke acties om bewustwording te creëren en mensen te mobiliseren.
  • Vraag een gesprek aan met het gemeentebestuur en doe constructieve voorstellen over mogelijke acties.
  • Eis van het gemeentebestuur politieke signalen op lokaal, regionaal en nationaal niveau, waaronder een boycot en desinvestering van Israël.
  • Eis dringende humanitaire maatregelen, zoals financiële en psychosociale ondersteuning voor Palestijnse gemeenschappen binnen de gemeente.

Meer info nodig? Check de website van de Gentse Coalitie voor Palestina, de website van de internationale BDS-beweging of neem contact op met ons secretariaat@palestinasolidariteit.be . Veel succes!

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be