STOP LAWTRAIN

STOP LAW TRAIN campagne

Stop - Law -Train campagne

Studenten, academici en burgers eisen de stopzetting van het project LAW TRAIN waarin de Israƫlische politie Europees onderzoeksgeld krijgt om mee te werken aan een project over ondervragingstechnieken. In 2016 werd Israƫl nog veroordeeld door de VN wegens folteringen. Het is ontoelaatbaar dat de KU Leuven met hen samenwerkt in een project zoals Law-Train. Daarom startten verschillende organisaties samen deze campagne.

In het kort

Het Belgische ministerie van Justitie en de Katholieke Universiteit van Leuven werkten in het project LAW-TRAIN samen met de IsraĆ«lische politie rond ondervragingstechnieken waarin de ā€œexpertiseā€ van IsraĆ«l wordt gebruikt. Deze samenwerking kan absoluut niet omdat

De VN Israƫl in mei 2016 nog veroordeelde voor folteringen;
Meer dan 300 Palestijnse kinderen zijn opgesloten in Israƫlische gevangenissen;
Israƫl arrestaties en folteringen uitvoert in het kader van de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden;
Het hoofdkwartier van de Israƫlische politie in Oost-Jeruzalem is gelegen en Europese instellingen niet mogen samenwerken met Israƫlische entiteiten voorbij de Groene Lijn.
IsraĆ«l krijgt meer dan de helft van het Europese budget voor dit project (totaal : 5.095.687,5 ā‚¬).

De Portugese regering verliet het project al in 2016!

Partners

11.11.11, CNCD ā€“ 11.11.11, Association Belgo-Palestinienne, BACBI, Broederlijk Delen, CNAPD, COMAC, G3W-M3M, intal, LAP, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, SolidaritĆ© Socialiste en Vrede vzw.

Overwinning

Op KULeuven blogt liet rector Luc Sels weten dat de KU Leuven de samenwerking met de Israƫlische politie zal stopzetten. In april 2018 loopt het onderzoeksproject Law-Train af. Als het Israƫlische Ministry of Public Security (en de Israƫlische politie) aan een vervolgproject op Law-Train deelnemen, zal de KU Leuven niet in dat vervolgproject stappen.

Rector Sels: ā€œDe deelname van het IsraĆ«lische Ministry of Public Security stelt inderdaad een ethisch probleem gelet op de rol die deze sterke arm van de IsraĆ«lische regering speelt in het afdwingen van een onrechtmatige bezetting van de Palestijnse gebieden en de ermee verbonden onderdrukking die de Palestijnse bevolking ondergaat.ā€

Wij zijn verheugd met deze beslissing van de KU Leuven. Wat ons nog meer verheugt, is dat ons protest in combinatie met de acties van de Leuvenseacademici tegen Law-Traintegen de samenwerking met de Israƫlische politie er toe geleid hebben dat de KU Leuven werk zal maken van een mensenrechtencharter.

Rector Sels: ā€œAls laatste stel ik voor dat de KU Leuven zich zou engageren om een mensenrechtencharter te ontwikkelen dat in de toekomst een betere houvast kan bieden bij de deelname aan onderzoeksprojecten.ā€Ā 

Petitietekst

Het Belgische ministerie van Justitie en de Katholieke Universiteit van Leuven werken in het project LAW-TRAIN samen met de IsraĆ«lische politie rond ondervragingstechnieken waarin de ā€œexpertiseā€ van IsraĆ«l wordt gebruikt.

Deze samenwerking moet een halt worden toegeroepen omdat

  • De VN IsraĆ«l in mei 2016 nog veroordeelde voor folteringen;
  • Meer dan 300 Palestijnse kinderen zijn opgesloten in IsraĆ«lische gevangenissen;
    Israƫl arrestaties en folteringen uitvoert in het kader van de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden;
  • Het hoofdkwartier van de IsraĆ«lische politie in Oost-Jeruzalem is gelegen en Europese instellingen niet mogen samenwerken met IsraĆ«lische entiteiten voorbij de Groene Lijn.
  • IsraĆ«l krijgt meer dan de helft van het Europese budget voor dit project (totaal : 5.095.687,5 ā‚¬) .

Wij eisen:

  • de stopzetting van elke samenwerking met IsraĆ«lische instellingen betrokken bij schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten;
  • de onmiddellijke stopzetting van de samenwerking van de Federale Overheidsdienst Justitie en de KU Leuven met de IsraĆ«lische politie;
  • de onmiddellijke stopzetting van financiering van dit project door de Europese Unie.

Legal opinion on illegality of LAW TRAIN project

Flyer stop LAW TRAIN campagne

Kort dossier stop LAW TRAIN

analyse van EU guidelines en het LAW TRAIN project

Dossier LAW TRAIN

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be