IEDER MENS IS GELIJK

Rapport ECCP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

In december 2019 publiceerde EECP (de Europese Coördinatie van Comités voor Palestina waar Palestina Solidariteit vzw deel van uitmaakt) een rapport waar wij nog geen aandacht aan besteed hebben. De titel van het rapport is ‘Europa en Israël – een zaak van medeplichtigheid’. 

ECCP brengt al langer in kaart hoe de Europese Commissie met zijn subsidie voor technologie en onderzoek indirect betrokken is bij schendingen van mensenrechten en internationaal recht in Israël/Palestina.

Ten eerste zijn er organisaties die het internationaal recht schenden doordat ze de bestandslijn van 1949 tussen Israël en Jordanië niet respecteren. De Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft zijn campus uitgebreid op Palestijnse grond. Mekorot is de Israëlische watermaatschappij die alle waterbronnen in de bezette Palestijnse gebieden controleert. De illegale nederzettingen krijgen water in overvloed – Palestijnen kampen met een chronisch watertekort en moeten er bovendien een veelvoud voor betalen. Het Geo Cradle project van de Universiteit van Tel Aviv haalt 30% van zijn geologische onderzoeksgegevens uit de Syrische Golanhoogte en de bezette Palestijnse gebieden. Via het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie ontvangen bovengenoemde universiteiten 252 miljoen Euro aan subsidie.

Europa ondersteunt het Israëlische militaire complex door een oog dicht te knijpen bij de nauwe samenwerking die Universiteiten hebben met het Israëlische leger. De Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft een militaire basis op zijn campus. De Technion Universiteit ontwikkelde de op afstand bedienbare D9 bulldozer die ingezet werd bij de vernietiging van Palestijnse huizen. Dezelfde universiteit heeft een nauwe samenwerking de militair-industriële onderneming Elbit systems. De Tel Aviv Universiteit ontwikkelde de Dahiya-doctrine die de vernietiging van de Palestijnse burgerlijke infrastructuur beoogt.

Elbit Systems maakt drones, witte fosfor, grondrobotten en clusterbomartillerie, die verboden is. Vele oorlogsmisdaden zijn begaan met producten van Elbit. Elbit profiteert in Horizon 2020 via 4 projecten van Europese subsidies.

Israel Aerospace Industries is fabrikant van drones en ook een belangrijke partner bij de constructie van de muur op Palestijnse grond. Waarschijnlijk werd in 2009 in Gaza warmte-detectietechnologie gebruikt om huizen te bombarderen die vol waren met gevluchte Palestijnen. Ook zijn er in 2009 drones van IAI gebruikt om doelbewust Palestijnse burgers aan te vallen. IAI neemt deel aan 7 Horizon 2020 projecten en krijgt daarvoor 7,35 miljoen Euro.

Dubieus is ook de ondersteuning van 1,7 miljoen Euro voor het Israëlische Ministerie voor Openbare Veiligheid. Dit ministerie is verantwoordelijk voor de opsluiting zonder officiële aanklacht van gemiddeld 450 Palestijnen. Dit tart de grondbeginselen van het recht. Mishandeling en marteling is eveneens een schending van mensenrechten.

Het Europese FP7-programma is de voorloper van het Horizon 2020-programma. In 8 jaar tijd ging 1,7 miljard Euro aan Europees belastinggeld naar Israël. Dat is heel veel geld.

De Europese Commissie verdedigt zich door te stellen dat er een ethische toetsing is bij de projecten. Het probleem is dat men geen vraagtekens zet bij de instellingen die gebruik maken van de subsidies.

Het rapport komt tot de aanbeveling dat er een organisatie van toezicht moet komen dat waarborgt dat er geen Europees belastinggeld gebruikt wordt in een verband schendingen van internationaal recht en mensenrechten. Als dit het geval is, moet het gegeven bedrag terugbetaald worden. Organisaties die verbonden zijn met de illegale nederzettingen moeten uitgesloten worden evenals Israëlische militaire ondernemingen.

https://www.eccpalestine.org/eu-and-israel-the-case-of-complicity/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Naam*

E-mailadres

Project*

Bericht

Bedrag €*Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be