IEDER MENS IS GELIJK

Search

Persbericht: Eindelijk een joodse stem in Israël die Israël als apartheidsstaat benoemt.

Facebook
Twitter
Email
Print

De apartheid binnen Israël werd reeds opgebouwd vanaf het ontstaan van de staat Israël in 1949. Aparte woongebieden voor Israëlische burgers en voor Palestijnen die bij de Nakba (de catastrofe tijdens de oorlog van 1948-1949) niet verdreven waren uit het historische Palestina. Apart juridisch stelsel ook, want tot 1967 leefden de Palestijnen binnen Israël onder militaire wetten.  In hun eigen land werden ze plotseling tweederangsburgers.

De apartheid werd steeds duidelijker tijdens de bezetting van de Westbank en de Gazastrook. Aparte woongebieden, de Palestijnse dorpen en steden en de Israëlische kolonies die gebouwd werden op gestolen gronden van de Palestijnen, zijn enkel bewoonbaar voor joodse Israëli’s. Er zijn aparte wegen, bypass roads genoemd, aparte scholen, aparte autonummerplaten, apart juridisch stelsel: de kolonisten vallen onder de burgerlijke wetgeving van Israël en de Palestijnen vallen onder de militaire wetten van het bezettingsleger. In 2018 werd de apartheid zeer duidelijk in de joodse natiewet, die bepaalt dat Israël een joodse staat is met allerlei voordelen voor joden.

En toch bleven ondanks al deze voorbeelden van apartheid vele organisaties en ook politici spreken over Israël als de “de enige democratie in het Midden-Oosten”.

Voor het eerst neemt in Israël een mensenrechtenorganisatie het woord apartheid in de mond. In dit nieuw rapport beschrijft de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem de harde realiteit van het apartheidsregime van Israël ten opzichte van de Palestijnse bevolking en benoemt het expliciet als ‘apartheid’. Hier kan u de Nederlandse vertaling van het rapport lezen.

Palestina Solidariteit hoopt dan ook dat ook onze Belgische organisaties, politici en vooral de regeringsleden gaan inzien dat er apartheid is in Israël en in de door Israël bezette gebieden. De apartheid is een deel van de grove mensenrechtenschendingen die al jaren duren. We kunnen en mogen Israël niet langer als een ‘normaal’ westers land beschouwen. 

Palestina Solidariteit roept onze politici en regeringsleden op om, zoals in Zuid-Afrika destijds, druk uit te oefenen op Israël om de apartheid in Israël en de bezette Palestijnse gebieden af te schaffen.

Wereldwijd loopt de campagne ‘apartheid vrije zone’ waarbij organisaties en groepen zichzelf vrij van Israëlische apartheid verklaren. Lees er meer over op onze campagnewebsite.

Vrede in Israël en de bezette gebieden is slechts mogelijk als de apartheid wordt afgeschaft en de mensenrechten worden gerespecteerd.

Palestina Solidariteit vzw

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be